Het principe is simpel: met warmte, water en een grote toren kun je elektrische energie opwekken. Valwindenergie zou je een combinatie van zon- en windenergie kunnen noemen. Het Amerikaanse bedrijf Solar Wind Energy Ltd wil in de woestijnstaat Arizona nabij San Luis een valwindcentrale bouwen. De centrale, in feite een gigantische toren van 1000 m hoog met een doorsnede van 400 m, zou een vermogen krijgen van 435 MW en zou in 2018 gereed moeten zijn. Opmerkelijk is dat nooit echt is aangetoond dat valwindcentrales ook betrouwbaar werken.
Er schijnen stijgwindcentrales te bestaan: opstijgende, door de zon verwarmde lucht wordt door een smalle pijp geperst. De windstroom die ontstaat drijft turbines aan. Bij een valwindcentrale gaat dat andersom. Lucht wordt met water gekoeld. De door koeling ontstane valwind brengt turbines in draaiing die elektriciteit produceren. Zo zou je 24 uur per dag zonnewarmte kunnen gebruiken om elektriciteit op te wekken.
Het idee van valwindcentrales is al zo’n 40 jaar oud, maar ze zijn nooit op grote schaal beproefd. De realisering van de nu voorgestelde toren van 1000 m zou niet alleen een technologisch, maar ook een financieel kunststukje worden. Volgens het Duitse blad der Spiegel zou een centrale van 1000 MW een miljardeninvestering vergen. Volgens het bedrijf zou de elektriciteit van de valwindcentrale eenderde tot de helft kosten van wat zonne-elektra nu moet kosten. Bij valwindcentrales moet het het hele jaar door zeer warm zijn. Voor de centrale zijn grote hoeveelheden water nodig. Lekker handig in woestijnig Arizona.
Bron: der Spiegel
Er zitten fouten in dit artikel. “lucht wordt door water gekoeld” moet zijn “DROGE lucht wordt door het dus VERDAMPENDE (zee)water afgekoeld en wordt dus zwaarder”. Het heeft ook NIETS met zonneenergie te maken. Het systeem werkt namelijk op droge (woestijn)lucht (duizenden kilometers verderop in de tropen omhoog gekomen, door zonneenergie dat wel maar het gaat dus om de droge lucht dat na de massale regenbouwen tussen de tropen en de woestijn is ontstaan). Deze lucht is zo droog dat (zee)water makkelijk verdampt en dus zwaarder wordt en dus naar beneden dondert. Dit levert behalve natuurrampen (verongelukt NLM vliegtuig bij Moerdijk 1981, 28 doden) en “valwinden” zoals laatst in Hoogeveen (aan de hand van hoe de omgevallen bomen liggen kan men zien dat het geen tornado maar dus een valwind is geweest). In beide gevallen komt door onstuimig weer in de hogere atmosfeer regenwater in een droge luchtlaag terecht die dan afkoelt.