Apple begint steeds meer de megalomane trekken van Google te krijgen. Ooit was het bedrijf, net als Google in de beginfase, een bijna idealistisch bedrijf met zijn eigen ‘vriendenschaar’ (de Mac-aanhangers). Inmiddels is het de grootste onderneming ter wereld geworden en neemt het alleen genoegen met veel. De dweepzucht met het mobieltje van het bedrijf, de iPhone, heeft al tot veel toeps geleid (meestal aangeduid met apps), maar met de nieuwe oogappel ResearchKit richt Apple zich ook op medische toepassingen van de iPhone en uiteindelijk zelfs op je DNA.
Met Researchkit wil Apple een poel aan medische toepassingen (laten) ontwikkelen, voor het verzamelen van allerlei medische gegevens. Er zijn genoeg mensen die daaraan willen meewerken, zowel ontwikkelaars als ‘slachtoffers’. Er zijn al toepassingen om er achter te komen of je borstkanker hebt, astma, hart- en vaatziektes, suikerziekte en de ziekte van Parkinson. Eenmaal geïnstalleerd en na de toestemming van het slachtoffer, worden de sensoren van de iPhone gebruikt (versnellingsmeter, GPS, gyroscoop, microfoon e.d.) om zaken te bepalen zoals mate van activiteit, motorische afwijkingen enzovoort. Daarbij moeten mensen allerlei informatie over zichzelf geven zoals gewicht, bloeddruk en dergelijke. Volgens Apple hebben al 60 000 mensen toepassingen op hun telefoon gezet. Apple wil verder gaan. Volgens het blad van het MIT Technology Review werkt Apple aan de ontwikkeling van genetische tests. Er zouden er al twee aardig op weg zijn. De eerste is ontwikkeld samen met de universiteit van Californië in San Francisco en heeft betrekking op vroeggeboortes. Voor de tweede test werkt het bedrijf samen met het Mount Sinai-ziekenhuis in New York. Onbekend is waar die test op is gericht. Voor de goede orde: het gaat hier niet om genetische tests zelf maar om de uitkomsten, in dit geval, van de speekseltest. Het mobiel wordt geen DNA-uitlezer, maar blijft een communicatiemiddel. Ergens worden de gegevens van DNA-tests in een wolk ‘gehangen’. Het klinkt allemaal erg privacygevoelig.
De medische stand zou zo’n grote verzameling van genetische gegevens wel interessant lijken. Dat zou het onderzoek kunnen helpen, is het idee. Ik vraagt het me af. Apple zou zijn verzamelde rekenkracht kunnen gebruiken om iets zinnigs met al die gegevens te kunnen doen, is het mooie verhaal van het bedrijf uit Cupertino.
Apple is natuurlijk niet de enige die dat in zin heeft. Ook Google, Amazon, Microsoft en IBM werpen zich met verve op de massadata. Maart vorig jaar lanceerde Google het project Google Genomics. Deze wolkdienst zou genetica-onderzoekers de gelegenheid bieden Google-servers te gebruiken voor het doen van allerlei berekeningen en experimenten. Het uiteindelijke doel van Google is een DNA-internet te creëren. Hoed je als de vos de passie preekt. Google en Apple zijn lief (geweest), maar uiteindelijk gewoon commerciële ondernemingen die vooral hun eigen belang nastreven, wat ze ook beweren.
Bron: Futura-Sciences