Volgens voedingsdeskundige Sarah Martin van Anseme maakt vlees maar 5% uit van wat er op je bord ligt, maar dat deel maakt wel de helft uit van de landbouwgrond die nodig is voor je voedsel. Mensen die dagelijks 170 g vlees eten is het beslag zelfs 5200 m². Er zijn zo’n 7,7 miljard mensen op aarde. Als elk 4800 m² nodig heeft voor de productie van een jaar eten dan zou daar een landbouwoppervlak voor nodig zijn van zo’n 37 miljoen km² (een oppervlak twee keer Rusland)
Het beslag dat onze voeding op grond legt is van groot belang, aangezien daarvoor veel ook voor het klimaat vitale bossen verdwijnen voor landbouwgrond. We zouden op die bossen (dus~) heel zuinig moeten zijn. Wereldwijd is de voedselproductie verantwoordelijk voor een kwart van de broeikasgasuitstoot. Bovendien draagt de achteruitgang van de bodem en de ecosystemen door het bedrijven van landbouw bij aan de aardopwarming.
Ademe becijfert dat Frankrijk 260 000 km² (ongeveer de helft van dat land) gebruikt voor voedselproductie. Bijna de helft daarvan is bestemd voor de uitvoer. 90 000 km² is elders in de wereld nodig voor de import. De helft daarvan komt uit de EU waar geprobeerd wordt de schade van voedselproductie zo veel mogelijk te beperken. Dat zou in Zuid-Amerika en Azië, we praten dan vooral over de productie van veevoer, een stuk minder zijn.
Grondbeslag
De productie van vlees is verantwoordelijk voor 40% van het grondbeslag benodigd van de voedselbehoeften van de Fransen , gevolgd door koffie, thee en cacao (20%). Volgens Martin zijn die genotsproducten op zich geen grote broeikasgasuitstoters, maar wel het vervoer daarvan.
Biologisch produceren van voedsel is goed voor de biodiversiteit, maar vergt iets meer grond dan de ‘conventionele’ landbouwproductie. Veel hangt volgens Martin af van het dagelijkse menu van de Fransen (of algemener: de wereldbewoners). “De transitie hangt dus zowel af van de consument als van de voortgang in het aanbod. Biologisch vereist meer landgebruik, maar heeft andere deugden, zoals het behoud van de bodem en de biodiversiteit” .
Ademe stelt daarom voor de intensieve landbouw af te bouwen. Ook zouden de mensen de consumptie van vlees moeten verminderen, maar ook van thee, koffie en cacao, vindt de organisatie als we het klimaat ‘op orde’ willen houden.
Bron: Futura-Sciences