Arrokoth schijnt ‘besuikerd’ te zijn

Arrokoth

Het planeetje Arrokoth bestaat uit twee delen: Ultima en Thule (afb: WikiMedia Commons)

Arrokoth is een transneptunus-planeetje in de Kuipergordel in de rand van het zonnestelsel dat er een beetje uitziet als een onafgemaakte sneeuwpomp met alleen een hoofd en een romp. Onderzoekers denken nu dat dat planeetje met een lengte van zo’n 36 km met een suikerlaagje is overtrokken, met, onder meer glucose (onze suikersuiker) en ribose. En meteen gaan de speculaties over het ontstaan van leven weer rond.De naam Arrokoth schijnt ontleend te zijn aan de taal van de Powhatan, een Indiaans volk dat leefde in het oosten van wat de nu de VS heet en zou ‘wolk’ of ‘lucht’ betekenen. Op 1 januari 2019 passeerde de ruimtesonde New Horizons het planeetje op een afstand van 3500 km komend van hoofddoel Pluto.

De kleur van het planeetje is donkerrood. New Horizons zou bevroren methanol hebben waargenomen op het planeetje. De onderzoekers bombardeerden methanolijs van tien tot veertig graden (10 K tot 40 K) boven het absolute nulpunt met elektronen. Vervolgens werden de monsters blootgesteld aan het equivalent van 1,8 miljoen jaar kosmische straling en ze bepaalden daarna met spectrometrie wat er was gevormd.

Kleur

De kleur van de ontstane producten klopte in ieder geval. Met behulp gaschromatografie (een scheidingsmethode) en massaspectrometrie en de eerdere spectrometrische methoden bleken er suikers te zijn ontstaan zoals glucose (C6H12O6) en ribose (C5H10O5). Ribose is een onderdeel van de nucleotiden (=bouwstenen) waaruit RNA en DNA bestaan. Vandaar die verhalen over het ontstaan van leven.

Bron: phys.org

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.