Drie Japanse onderzoekers hebben vandaag te horen gekregen dat ze de Nobelprijs voor natuurkunde hebben gewonnen met hun bijdrage aan de ontwikkeling van blauwe lichtdiodes (leds). Isamu Akasaki, Hiroshi Amano en de tot Amerikaan genaturaliseerde Shuji Nakamura zorgden met de ontwikkeling van de blauwe led dat deze relatief energiezuinige technologie ook gebruikt kon worden voor verlichting. Rode en groene leds waren er al lang.
Het klinkt allemaal een beetje lullig, een Nobelprijs voor een lampie, maar Nobelprijscomité zal wat verder en dieper kijken dan ik, eenvoudige jongen uit Amsterdam. Er was lang geworsteld met die blauwe led, maar in het begin van de jaren ’90 kregen de drie Japanners het voor elkaar. Daarmee zijn leds ook toepasbaar geworden in beeldschermen, als huisverlichting e.d. De 85-jarige Akasaki vertelde dat hem vaak genoeg gezegd was dat zijn, bijdrage aan de, vinding nooit iets zou opleveren. Dat kon hem niks schelen, want hij deed wat hij het liefste deed. Nakamura herinnerde er aan dat zonder deze uitvinding de moderne telefoon onmogelijk zou zijn geweest. Dat lijkt me een ernstige overdrijving, want er zijn nog steeds schermen met vloeibare kristallen.
Akasaki en Amano (54) deden hun ontdekkingen op de Nagoya-universiteit, terwijl Nakamura destijds werkte bij het Japanse bedrijf Nichia Chemicals. Ze bouwden hun eigen apparatuur en deden duizenden proeven, waarvan er vele mislukten, maar die uiteindelijk tot de blauwe led leidde.
Volgens het Nobelcomité is vooral de besparing die leds opleveren belangrijk aan deze vinding. Een kwart van het stroomverbruik op de wereld gaat op aan licht. Ze gaan langer mee dan andere lichtbronnen (100 keer langer dan gloeilampen).
Maandag werd bekend dat de Nobelprijs voor geneeskunde en fysiologie gaat naar de Amerikaanse Brit John O’Keefe en het Noorse echtpaar May-Britt Moser en Edvard Moser voor de ontdekking van een eigen navigatiesysteem in de hersens. De prijzen zullen op 10 december in Stockholm aan de winnaars worden overhandigd.
Bron: ABC News