Voedsel uit ‘lucht’ kan onze planeet redden

Eiwit uit lucht

Het product (afb: Solar Foods)

Het lijkt op een wonder. In een lab van het Finse commerciële bedrijf Solar Foods wordt voedsel uit ‘lucht’ gemaakt (in feite doen bacteriën het werk). Dat heeft meteen ook het grote voordeel dat daarbij geen broeikasgassen ontstaan. Wordt dat ‘zonnevoedsel’ de oplossing voor een een voedselproductie zonder dierenleed (nou ja, niet voor bacteriën) en klimaatgevaarlijke gassen? De ‘landbouw’ van de toekomst?
De onderzoekers maken een soort ‘oersoep’ van bacteriën die ze in de bodem gevonden hebben, waarbij ze waterstof gebruiken als energiebron. Als het schuim dat de bacteriën produceren door een wirwar van pijpen werd overgeheveld en op verwarmde rollen wordt gespoten, verandert het in een gele meelachtige stof. Dat meel is nog niet te koop, maar het is de bedoeling dat het de grondstof wordt voor allerlei voedingsproducten. Afhankelijk van de genetische ‘instelling’ van de bacteriën zouden met deze methode bepaalde eiwitten worden geproduceerd die nodig zijn voor ‘melk’, ‘vlees’ of ‘eieren’. Of de bacteriën produceren laurinezuur, een bestanddeel van palmolie, en zouden daarmee de oerwoudvernielende palmplantages niet meer nodig zijn. Of omega-3-vetzuren. De koolwaterstoffen die overblijven als het eiwit en de vetten uit de ‘zonnemeel’ zijn gehaald zouden gebruikt kunnen worden voor de pasta of voor chips (eetbare). Solar Foods wil volgend jaar met de productie beginnen.

Efficiënt

De waterstofroute die het bedrijf gebruikt is ongeveer tien keer efficiënter dan de fotosynthese waar de landbouwgewassen het van moeten hebben. Als je dan nog eens bedenkt dat die gewassen voor een groot deel niet worden gebruikt als voedsel(grondstof) en dat de zonnemeel volledig bruikbaar is als grondstof voor voedsel, dan wordt dat verschil nog aanmerkelijk groter. Ook het landgebruik is aanzienlijk doelmatiger dan in de landbouw. Het bedrijf houdt het op een factor tien, rekening houdend met het ruimtebeslag voor de zonnepanelen.
Iedereen op aarde zou genoeg voedsel ter beschikking hebben terwijl maar een fractie van het land wordt gebruikt voor de productie daarvan dat er nu voor landbouw wordt gebruikt. Als, zoals het bedrijf van plan is, de benodigde waterstof (uit water) kan worden geproduceerd met zonne-energie, dan zouden zonnige streken (woestijnen, bijvoorbeeld) de aangewezen productieplaatsen zijn.

De huidige manier waarop we voedsel produceren is slecht voor de aarde en voor het klimaat en gegeven de nog steeds stijgende wereldbevolking is het de vraag of die productiewijze de bevolkingsgroei kan bijhouden. De fabrieksmatige productie van voedsel zou een oplossing kunnen zijn van dat probleem. Daarnaast moeten we dringend ook iets aan die bevolkingsgroei doen.
Het Finse bedrijf denkt dat de kosten voor de fabrieksmatige (of boerderijloze) voedselproductie binnen vijf jaar op het niveau liggen van de goedkoopste vorm van eiwitten (soja uit Zuid-Amerika). We moeten er wel voor zorgen dat er op dit terrein geen monopolies ontstaan, maar de fabrieksmatige voedselproductie heeft het, in ieder geval in theorie, in zich om de mensheid van een paar gigantische problemen af te helpen waarbij zowel het klimaat als de natuur wel varen.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.