Kunstbomen moeten energie uit trillingen peuren

Energiebomen

Deze kunstbomen zouden energie uit trillingen en bewegingen omzetten in elektrische energie (afb: Nattawat_SPhoto, Shutterstock)

Alles om ons heen beweegt en trilt: door de wind, door aardschokken en -schokjes, maar ook door de talloze bewegingen die de mens maken, onder (veel) meer in het verkeer. Onderzoekers van de universiteit van Ohio en van Michigan  (beide VS) denken dat die kinetische energie is om te zetten in voor de mens bruikbare elektrische energie met behulp van metalen ‘kunstbomen’. Die zouden dan in de buurt moeten komen staan van trillende gebouwen en bewegende bruggen. Nog onduidelijk is het wat dat gaat opleveren. Voorlopig nog niet erg veel.
Ooit vertelde een leraar ons op de middelbare school dat als je een kopje op tafel zet, die tafel doorbuigt. Dat is natuurlijk geen wereldschokkende ontdekking, maar je niet bij stil als puber. Datzelfde geldt voor de voortdurend bewegende gebouwen en bruggen. Er zijn wel eens bruggen kapot geschommeld door de wind. Ook de Willemsbrug in Rotterdam had in het begin onaangename schommelneigingen. Hoe het ook zij, er gaat een hoop energie teloor (ook dat is een gigantische opendeur). “Gebouwen bewegen door de wind, bruggen trillen door het er overheen denderende verkeer en de vering van auto’s vangen de oneffenheden in de weg op”, zegt onderzoeker Ryan Harne. “Er is een grote hoeveelheid kinetische energie verbonden met bewegingen die verloren gaat. Wij willen een deel van die energie terugwinnen.” Het idee om dat te doen is allesbehalve nieuw, maar deze onderzoekers zouden nu ook weten hoe je die energie kan terugwinnen: met kunstbomen, bestaand uit de kunststof polyvinylideenfloride (PVDF) en staal.
De kunstbomen gaan zelf trillen met een bepaalde frekwentie, die onafhankelijk is van de trilfrekwentie van de bron (het gebouw, bijvoorbeeld). Ik kan uit het bronverhaal niet lezen hoe vervolgens uit die trillingen elektrische energie gemaakt wordt, maar hoe dat ook moge gebeuren, de opbrengst is nog erg laag. Het artikel spreekt over een spanning van 2 V maar dat zegt niet zo veel over de hoeveelheid energie. Dat het weinig is, beseffen de onderzoekers zelf ook, maar ze vinden dat ze bewezen hebben dat uit bewegingen en trillingen bruikbare energie te halen is.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.