Vrouwen en mannen begrijpen elkaar zelden

Genexpressie 6500 genen anders bij mannen dan bij vrouwen

Mannen en vrouwen evolueren samen apart (afb: Weizmanninstituut)

U dacht dat u uw partner door en door kende? Klopt niet, volgens een studie van de Universiteit Gent. Slechts in 20% van de gevallen schatten we juist in wat onze partner denkt en voelt. “Dat vrouwen mannen beter zouden begrijpen dan omgekeerd, blijkt ook niet waar te zijn,” zegt onderzoekster Céline Hinnekens op Radio 1.

Klinisch psychologe Hinnekens liet 150 Vlaamse koppels tussen 18 en 76 jaar zo’n 10 tot 12 minuten discussiëren voor een camera, over een onderwerp dat binnen hun relatie wel eens voor conflict zorgt. Achteraf moesten de paren vragen over hun partner beantwoorden die duidelijk maakten of ze de gedachten en gevoelens van hun geliefde juist konden inschatten.

Het bleek dat de proefpersonen de plank grandioos missloegen. Slechts in 20% van de gevallen konden de paren juist benoemen wat er tijdens de discussie door het hoofd van hun partner heen ging. “Ik denk dat de verklaring hiervoor op twee verschillende punten ligt”, legt Hinnekens uit op Radio 1. “Ten eerste zijn we tijdens een discussie vooral op onze eigen gedachten gefocust. Je denkt na over hoe jij je voelt, welke argumenten je wil gebruiken. Daardoor blijft er weinig ruimte over om te denken aan wat er door je partner heen gaat.”
“Daar komt bij het tempo tijdens een discussie erg hoog ligt. Je moet snel reageren en denken en hebt daardoor geen tijd om alles in overweging te nemen.”

Vrouwen even slecht

Vrouwen denken vaak dat ze mannen beter begrijpen dan omgekeerd maar dat blijkt niet zo te zijn. Beide geslachten konden even slecht inschatten wat de ander dacht of voelde. Wel typisch voor vrouwen, schijnt het, zijn negatieve gedachten over hun partner, zoals ‘hij luistert niet naar me’ of ‘hij is niet geïnteresseerd’, terwijl dat in werkelijkheid niet blijkt te kloppen. Of het beter werkt bij holebiparen werd in deze studie niet onderzocht. Wel scoorden koppels die nog maar net een relatie hebben beter op deze proef, omdat ze nog meer moeite doen om elkaar te begrijpen.

Hinnekes heeft zich ook de vraag gesteld hoe we dit onbegrip uit de wereld kunnen helpen. Volgens de psychologe kan het helpen om onze discussie wat trager te voeren, zodat we ons ook bewust kunnen worden van wat onze partner denkt en voelt. Ze ziet erg geen reden tot zorg. “Ergens is het ook gezond dat we niet altijd weten wat onze partner denkt. Uit onderzoek blijkt dat het zelfs destabiliserend kan werken voor onze relatie als we altijd weten wat er door het hoofd van onze partner gaat. Die score van 20% is dus in zekere zin veilig”, stelt Hinnekens. Die uitspraak heeft alle schijn van nattevingerwerk.

Bron: De Morgen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.