Hoe werd de mens een mens?

Mensch werdenDe vraag is wat ongespecificeerd. Bedoeld wordt eigenlijk hoe is de mens van een ‘gewone’ diersoort verandert in een tamelijke bijdehante soort die vliegtuigen ontwerpt, muziek schrijft, maar ook het klimaat naar de kloten helpt? De Amerikaanse gedrachtswetenschapper Michael Tomasello heeft daar een boek over geschreven en ik kwam daarvan een aankondiging tegen in bdw.
Hij schijnt ooit mededirecteur geweest te zijn van het Max Planckinstituut voor evolutionaire antropologie, waar hij zo’n dertig jaar kinderen en zuigelingen vergeleek met babymensenaapjes. Die lijken heel erg op mensen, maar de verschillen worden al in de eerste maanden steeds groter.
Het sociale leven van apen kan heel complex zijn, maar die zouden toch vooral uit eigenbelang opereren. Mensenkinderen ontdekken al vrij gauw dat er een verschil is tussen jij en ik en komen daarna uit op wij, stelt de psycholoog. Er zijn andere onderzoekers als De Waal die dat, denk ik, niet helemaal met hem eens zullen zijn. Er heerst ook in apenkringen altruïsme, en die komt hoogstwaarschijnlijk ook bij andere diersoorten voor.
Tomasello (1950) etaleert de huidige stand van de wetenschap op dit terrein. Dat schijnt geen erg makkelijke leesstof te zijn, volgens de bdw-recensent: te veel details en te veel jargon. Misschien moet ik me dat maar een aanschaffen, dan kan ik zelf oordelen. Ik kon geen Nederlandse uitgave vinden. Er is wel een eerder verschenen Engelse uitgave.

Michael Tomasello
MENSCH WERDEN
Suhrkamp, 542 S.,€ 34,–
ISBN 978–3–518–58750–8

Bron: bdw

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.