Toerisme hoofdbron vervuiling stranden Middellandse Zee

Strand Middellandse Zee

Op een foto ziet het er altijd smetteloos uit

Eindelijk is het wetenschappelijk aangetoond. Toeristen blijken hun ‘eigen’ stranden te vervuilen; die rond de Middellandse Zee althans, maar ik durf er heel wat onder te verwedden dat dat ook elders zo is.  Nadat het over de wereld rondvliegen het coronavirus goed heeft geholpen zich over de hele wereld te verspreiden blijkt dat toerisme nog meer nare trekjes heeft. Volgens de onderzoekers moeten we ons beraden hoe we toerisme ‘duurzaam’ kunnen maken. Dat lijkt me een hele opgaaf.
Onderzoekers van de autonomie universiteit van Barcelona hebben uitgevogeld dat dat 80% van de rotzooi die op stranden van eilanden in de Middellandse Zee ligt afkomstig is van toeristen. De onderzoekers hebben dat op acht eilanden in de Middellandse Zee onderzocht. “Dat is een bedreiging voor de gezondheid en voor de mariene ecosystemen”, zegt Michaël Grelaud. “Dat kan ook leiden tot een verlies aan biodiversiteit. Het kan ook een groot effect hebben op de kustbevolking die afhankelijk is van ecosystemen door de kosten voor het opruimen, gezondheid en afvalverwerking.”

Eenderde

De Middellandse Zee ontvangt elk jaar ongeveer eenderde van alle toeristen in de wereld. ’s Zomers vermenigvuldigt de bevolking van vele eilanden zich vaak enkele malen, tot zo’n twintig keer.

De troep werd verzameld in het lage en hoge seizoen van 2017 tijdens 147 zoektochten op 24 stranden op die acht eilanden. Het merendeel van de troep bestaat uit kunststof (meer dan 94%). We praten over peuken, rietjes, drankflesjes en dergelijke.
Als de cijfers van de afval die is gevonden zou worden geëxtrapoleerd naar alle eilanden, dan zouden toeristen in juli en augustus zo’n 40 miljoen voorwerpen per dag achteloos weggooien.
Kennelijk hebben nogal wat toeristen niet door dat ze zo’n viezeriken zijn. Een bewustmakingscampagne in 2019 bleek de troep met de helft te verminderen. De onderzoekers noemen dat bemoedigend, maar ik (=as) vind dat dieptreurig.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.