Het is zo simpel als wat. Er bestaat geen klimaatprobleem als je heel die uitbundige CO2-uitstoot gebruikt om brandstof van te maken. Dan is de kring gesloten. Onderzoekers van het MIT in Cambridge (VS) zouden er in zijn geslaagd een proces te ontwikkelen dat ‘soepeltjes’ van kooldioxide ‘biodiesel’ maakt. Daar heb je dan helemaal geen voedingsgewassen en kostbare landbouwgrond voor nodig (als het allemaal uitkomt). Vooralsnog gaat het om labproeven. Het proces zou twee keer zo veel kooldioxide binden als het produceert (vraag me niet hoe dat mogelijk is). De grote vraag is en blijft of het proces er energetisch uit kan.
Voorlopig is het Gregory Stephanopoulos en zijn medeonderzoekers nog alleen maar gelukt om mondjesmaat ‘biodiesel’ van CO2 te maken, maar de onderzoekers zijn ervan overtuigd dat het proces op industriële schaal kan werken. Vooral de afgassen van staalfabrieken zouden een goede ‘grondstof’ voor de ‘biodiesel’ vormen.
Het proces bestaat uit twee stappen:
1. Moorella thermoacetica-bacteriën maken in een zuurstofvrij reactor van kooldioxide, koolmonoxide en waterstof. Voor de groei van de bacteriekolonie is een mengsel van kooldi- en -monooxide het effectiefst. Als er na een paar dagen wordt overgeschakeld op kooldioxide en waterstof, dan wordt de azijnzuuropbrengst hoger.
2. Het in de eerste fase geproduceerde azijnzuur wordt in de tweede stap door het Yarrowia lipolytica-schimmel omgezet in een olieachtig mengsel dat via bekende technieken kan worden omgezet in diesel. De opbrengst is nog niet om over naar huis te schrijven, maar de onderzoekers zijn er van overtuigd dat die beter kan.
Om biobrandstoffen te produceren worden grote stukken landbouwgrond gebruikt. In de Amerikaanse staten Iowa, Minnesota, Nebraska, Noord-Dakota en Zuid-Dakota zijn tussen 2006 en 2011 zo’n 5300 km2 landbouwgrond opgeofferd aan de productie van biobrandstoffen.
Bron: der Spiegel