landbouw op Mars geen probleem (?)

Marslandbouw

Mars’landbouw’ (foto: NASA)

Onderzoekers rond Wieger Wamelink van de universiteit van Wageningen denken dat het mogelijk is landbouw op Mars of de maan te plegen. Ze baseren die gedachte op hun teeltproeven op maan- en Marsachtige grond. Ze zouden daarop al tien groentesoorten hebben gekweekt. Kleine probleem: de maan- en Marsgrond bevatten te veel zware metalen. Daar komen nog andere ‘probleempjes’ bij zoals de water- en kooldioxidevoorziening.

Als basisingrediënten voor hun Mars- en maanachtige grond gebruikten de onderzoekers vulkaanaarde van Hawaii met chemische toevoegingen en grondbacteriën. Bij de eerste pogingen in 2013 in bloempotten ontkiemden inderdaad enkele planten, maar vooral op ‘Marsgrond’. Dat zou komen doordat die grond langer water vasthoudt dan het maan-regoliet. Bovendien bevat de ‘Mars-aarde’ veel voor de plantengroei noodzakelijke voedingsstoffen als fosfor, roest en stikstofverbindingen.
Het afgelopen jaar begonnen de onderzoekers met een nieuwe proefserie. Ze plantten/zaaiden tien groente- en graansoorten, zoals tomaten, bonen en rogge en kregen meer opbrengst dan bij hun eerste serie experimenten. Dat was weinig verwonderlijk omdat ze in plaats van potten kisten gebruikten en organisch materiaal (vers gras) hadden toegevoegd aan de maan- en Marsgrond. Dat loste het probleem met water op. Bovendien werd gier als mest toegevoegd. Daardoor gingen zelfs op de armetierige, verrijkte maangrond acht van de tien gewassen groeien. In vergelijking met planten in normale aarde, deden de Mars-planten het net zo goed. Wamelink: “Dat heeft ons verrast.”

Hoewel de onderzoekers eetbare gewassen hadden geplant waagden ze zich er toch niet aan die te eten. Die grond zit vol met zware metalen als lood en kwik en ook arseen. In een vervolgonderzoek willen de Wageningers bekijken hoe ze dat probleem kunnen oplossen.
Bij hun proeven gebruikten de onderzoekers aardse omstandigheden. Wamelink: “We gaan er van uit dat de eerste landbouw op Mars waarschijnlijk in ondergrondse ruimtes zal worden bedreven, ter bescherming tegen, onder meer, kosmische straling.” Dat lijkt me nog niet eenvoudig. Bovendien, waar komt het licht dan vandaan, waar de kooldioxide en het water? Het zal nog een hele klus worden. De dood of de gladiolen.

Bron: bdw

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.