Volgens de, kennelijk, wereldberoemde voedingsdeskundige Peter Schieberle is niet alleen ons neusorgaan in staat om stoffen te ruiken, maar doen sommige cellen dat ook. Op het 245ste jaarcongres van de Amerikaanse Vereniging van Chemici (ACS) vertelde Schieberle dat onderzoekers in zijn lab aan de technische universiteit München hadden ontdekt dat ook bloedcellen kunnen ‘ruiken’. Wat daar de functie van is vertelde de Duitse hoogleraar niet.
“In de neus zitten receptoren die bepaalde geuren detecteren die als prettig of minder prettig worden ervaren, maar er is steeds meer bewijs dat ook cellen in het hart, de longen en andere die receptoren bezitten.” Of dat betekent dat het hart de biefstuk ook ‘ruikt’ als je biefstuk eet, kon Schieberle zijn gehoor niet vertellen. Hij beschreef een experiment waaruit bleek dat bloedcellen zich in de richting van een bepaalde geur bewogen. Of geuren die het lichaam binnengaan eenzelfde effect hebben als op het ‘officiële’ reukorgaan, kon hij ook niet vertellen. “We zouden het wel graag willen uitzoeken.” Schieberle en zijn medewerkers doen onderzoek om er achter te komen hoe mond en reukorgaan samenwerken bij het waarnemen van smaak en geur, vooral in de samenhang van de verschillende componenten waaruit voedingsstoffen bestaan. Zo kwamen ze er achter dat hoewel koffie uit meer dan 1000 geurcomponenten bestaat, dat maar voor 25 van die verschillende geurtjes we receptoren in onze neus hebben. Er zijn zo’n 1000 verschillende geurreceptoren in ons lichaam en maar 27 smaakreceptoren.
Bron: Eurekalert