Internet-tv en mobiele video vreten steeds meer energie

Er wordt steeds meer via het www gekeken en dat vreet energie

Er wordt niet alleen vaker via het web tv of film gekeken, maar het moet ook scherper en mooier en dat vereist meer datasnelheid (afb: ER&SS)

Tv en film kijken via internet zou de energierekening een stevige impuls kunnen geven, stellen onderzoekers van de universiteit van Lancaster. We zullen wat meer moeten letten op de ongebreidelde groei van webkijken en van de bitsnelheden, vinden ze. Het gaat hier om cijfers in Groot-Brittannië, maar die zullen niet opvallend afwijken van die in andere landen. Wereldwijd soupeert de informatietechnologie nu al 10% van het stroomverbruik op en dat percentage groeit.

Steeds meer mensen kijken tv of film via internet. Dat heeft mede geleid tot een geweldige groei van het internetverkeer: van 100 GB/s in 2002 naar 26 600 GB/s in 2016 en verwacht dat dat getal bijna zal verdrievoudigen in vijf jaar tijd (cijfers Groot van Cisco). Internet draait niet (alleen) op wind en die onstuimige groei in kijkgewoontes wordt weerspiegeld in het groeiend aandeel dat informatietechnologie heeft in het stroomverbruik. Nu soupeert de it nog 10% van het wereldstroomverbruik, in 2030 wordt verwacht dat dat 20% zal zijn.
In 2011 ‘verbruikten’ Britse gezinnen 17 GB/maand, in 2016 132. Het gros van de energie die daarvoor nodig is zal moeten worden geproduceerd in het land van de verbruikers. Dan moet alles ook nog scherper en mooier zijn en dat zorgt dan weer voor extra webverkeer.

Piekbelasting

De onderzoekers denken dat de nieuwe kijkgewoontes voor piekbelasting op bepaalde tijden zal zorgen. Terwijl het andere webverkeer wat gelijker over de dag is verspreid, verwachten ze dat het kijkgedrag zich zal concentreren in piekuren in de avond. Grote webknooppunten constateren dat al: tussen acht en tien uur, hoger van maandag tot donderdag en ook in de wintermaanden. Het gewone piekstroomverbruik ligt iets eerder zodat de nieuwe ‘webpiek’ geen probleem zou hoeven zijn, maar de vraag is natuurlijk of dat zo blijft.

“De groei in webverkeer doet de rendementsverbeteringen teniet”, zegt Mike Hazas van de universiteit van Lancaster (GB). Wij stellen dat het beleid meer moet worden gericht op het energetisch rendement van de digitale infrastructuur. (…) De groei kan niet ongeremd doorgaan.” In veel landen richt de regering zich op het beschikbaar stellen van internet en het sneller maken van de verbindingen. Hazas: “Extra webverkeer bevorderen heeft gevolgen voor de stroomvraag en koolstofemissies. Maar daar wordt nauwelijks aandacht aan besteed.”

Oplossingen

Hazas denkt dat er wel oplossingen zijn. Nieuwe datacentra en ultrasnel internet zouden gepaard moeten gaan met extra investeringen in duurzame energie. Aanbieders van videodiensten en sociale netwerken zouden milieubelasting moeten betalen. Ook het datagebruik zelf zou belast kunnen worden. Dat geld zou dan naar de ontwikkeling van duurzaam moeten gaan.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.