Elk uur autorijden per dag staat voor 2,3 kg extra gewicht en voor 1,5 cm meer middel, zo hebben onderzoekers van de Katholieke universiteit in Australië becijferd. Daarbij moeten mannen er rekening mee houden dat ze per tijdseenheid meer aankomen dan vrouwen. Autorijden maakt dik, maar dat wisten we natuurlijk al lang.
De onderzoekers onder aanvoering van Takemi Sugiyama bekeken de rijgewoontes van van 2800 volwassen die deelnamen aan een Australisch bevolkingsonderzoek naar suikerziekte, overgewicht en leefstijl. In Australië gebruikt 78% van de mensen de auto om naar het werk te gaan. Daaruit bleek dat vergeleken bij mensen die minder dan 15 minuten per dag in de auto zitten, mensen die een uur per dag in de auto doorbrengen (een kwart van de groep) gemiddeld zo’n 2,3 kg dikker zijn (een 0,8 hoger bmi) en 1,5 cm ‘bredere heupen’ hebben. Sugiyama, die gespecialiseerd is in de relatie tussen gezondheid en stadsontwerp, stelt dat mensen die meer dan een uur per dag in de auto doorbrengen hogere gezondheidsrisico’s lopen. Er is volgens de onderzoeker veel geïnvesteerd in het voorkomen van opstoppingen en luchtvervuiling en de uitbreiding van het wegennet. Daarbij komt nu het bewijs dat veel autorijden niet echt gezond is.
In waarschijnlijk het dikste land van de wereld (Amerika) is de auto voor 86% het belangrijkste middel van vervoer, in het Verenigd Koninkrijk is dat 64% en in Zweden 54%. Het onderzoek zou een aanmoediging kunnen zijn om zich meer op eigen kracht te verplaatsen (lopen, fietsen of het ov), vindt Sugiyama. Hij denkt dat er aanzienlijke mogelijkheden zijn dat actieve vervoer te bevorderen.
Bron: Science Daily