Met enige regelmaat worden er nog steeds ‘nieuwe’ dieren ontdekt. In de meeste en hoogstwaarschijnlijk zelfs in alle gevallen gaat het dan niet om ‘nieuwe’ dieren, maar om nog niet ontdekte dieren. Hoe verder we bij de mens vandaan raken hoe geringer de kennis. Van micro-organismen hebben we maar een vaag idee wat er allemaal op aarde zo rondkruipt en krioelt. Over virussen hebben we het maar niet eens. Onderzoekers hebben nu een plan opgesteld om van alle levende organisme een lijst te maken. Van de grootste tot de kleinste, van zoogdieren, planten, vogels en insecten tot schimmels en micro-organismen.
“Dat linkt als routine, maar dat is een uiterst ingewikkelde opdracht”, zegt Stephen Garnetthttps://www.cdu.edu.au/research-and-innovation/higher-degree-research/environment-and-livelihoods/stephen van de Charles Darwin-universiteit in Australië. “Op het ogenblik is er nog geen.” Er zijn wel lijsten van zoogdieren en vogels, maar zelfs daar is er niet een waar alle geleerden het over eens zijn. Minder bekende organismen hebben helemaal niks.
Dat zou een probleem kunnen vormen bij allerlei onderlinge afspraken en overeenkomsten over, bijvoorbeeld, biodiversiteit, handel en bedreigde soorten. In het jongste artikel wordt een voorstel gedaan bestaand uit tien principes om zo’n lijst te maken en om er voor te zorgen dat die breed aanvaard en ook bijgehouden wordt. “We hebben de rol van de taxonomen vastgelegd, de wetenschappers die soorten ontdekken, benoemen en indelen maar ook wat belanghebbenden kunnen doen zoals natuurbeschermers, overheden en internationale organisaties” zegt medeauteur Kevin Thiele, directeur van de Australische vereniging voor taxonomie. “Taxonomen hebben het laatste woord, maar in het proces moet ook rekening gehouden worden met de wensen van de belanghebbenden als er verschillende taxonomische opvattingen zijn.”
Garnett stelt dat de soorten op aarde worden bedreigd door allerlei gevaren zoals aardopwarming en vervuiling. Die bedreigingen komen vooral van de mens. “Zo’n lijst stopt de uitsterving van de soorten niet, maar het is een belangrijke stap naar het behoud van de soorten, groot en klein,
voor de huidige en komende generaties.
Bron: Science Daily