Militarisering politie werkt niet om misdaad terug te dringen

Rellen in Ferguson

Rellen in Ferguson naar aanlediing van een politiemoord opop de zwarte Michael Brown (afb: WikiMedia Commons)

Ooit keek ik graag naar een prachtige Amerikaanse politie-serie (kom daar nog eens om): Hill Street Blues. De chef van dat bureau, Frank Furillo, was vooral een man die de zaken op een menselijke manier wilde aanpakken. Daarnaast was er een soort chef van de ME, hoe die heette weet ik niet meer, die vooral graag werkte met scherpschutters en groot materieel.  Die toen dreigende militarisering va de politie zie je steeds verder opdringen, ook in Nederland. Gaat niet helpen, stellen onderzoeksters rond Anna Gunderson van de universiteit van Louisiana.
Militarisering van de politie gaat om gebruik van (steeds) zwaardere wapens, tankachtige voertuigen en gevechtskleding, kortom de ME-aanpak. Die werkt niet om de misdaad terug te dringen. In de VS blijkt dat militaire materieel niet eens goed te zijn bijgehouden. “Wetenschappers hebben nauwkeurige gegevens nodig om het werkelijke effect van de militarisering op de misdaad te kunnen meten. Politici hebben die nodig om hun beslissingen op te baseren en toch hebben we geen betrouwbare gegevens van militair materieel dat naar de politie gaat”, zegt Gunderson.
Zoals bekend zijn politiediensten in de VS nogal gewelddadig. Na weer zo’n uitspatting in Ferguson in 2014, waarbij Michael het leven liet, werd door het Amerikaanse parlement een wet aangenomen die het politiediensten verbood zware militaire uitrusting aan te schaffen zoals pantserwagens en granaatwerpers. Dat besluit werd in 2017 door Trump en het parlement teruggedraaid met het verhaal dat die militarisering de misdaad terug zou dringen. Dat was voor Gunderson en de haren reden een onderzoek te starten naar wat zij noemt ‘overbodig militair materieel’ dat bij politiediensten terechtkwam via het zogeheten 1033-programma.
Gunderson: “Als we naar de cijfers keken dan wees niets op de resultaten waar Trump op doelde. We zijn een jaar bezig geweest om het probleem te achterhalen.” Er zaten nogal wat gaten in de gegevens over het militaire materieel waarover de politiediensten konden beschikken. De onderzoeksters vergeleken de cijfers die de nationale publieke radio (NPR) in 2014 bekend maakte en de nieuwe gegevens uit 2018. Ze vonden grote inconsistenties tussen die gegevens. Zo waren de wapens die sommige districten in 2014 hadden in 2018 ineens verdwenen.
Het is, vinden de onderzoeksters, lastig om conclusies op basis van die onbetrouwbare cijfers te geven. Een analyse op basis van bijgewerkte gegevens leidde volgens hen echter tot de reeds gemelde conclusie: militarisering van de politie dringt de misdaad niet terug. Daarbij wil ik wel opmerken dat die militaire attributen niet zo zeer tegen de misdaad worden gebruikt als wel tegen het betogende publiek.

Medeauteur Tom Clark vindt dan ook dat politie te voorzien van militair materieel een inadequaat middel is in de bestrijding van de misdaad. “Daar is absoluut geen bewijs voor.” Hij vindt dat als je proeven wilt nemen met een nieuwe aanpak je voor een deugdelijke verslaglegging zult moeten zorgen om te zien of die nieuwe aanpak ook werkt. Dat is een wijze les die overigens ten alle tijde en overal geldig is, maar zelden in de praktijk wordt gebracht…

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.