Baby’s herkennen ‘lelijke’ woorden al

LettersMensen schijnen een aangeboren vaardigheid te hebben om zich taal eigen te maken.  Niet dé taal maar een taal. Dat beweren tenminste onderzoekers van de Amerikaanse Northeastern-universiteit in Boston. Baby’s die nog niet eens kunnen brabbelen ‘herkenden’ al ‘lelijke’ woorden of lettercombinaties. Aangeboren dus, is de conclusie.
Talen verschillen als dag en nacht, maar ondanks de grote diversiteit, schijnt er toch nog wel enige overeenkomst te zijn. Die zou dan terug te voeren zijn tot taalkundige ‘principes’ die in ons brein worden gehanteerd. Zijn kinderen geboren met een notie van taal, oftewel herkennen ze geluiden als middelen om te communiceren? “Het lijkt er op dat de geluidspatronen in menselijke talen een product zijn van een instinct, net zoiets als vogelzang”, zegt Iris Berent van de Northeastern-universiteit.
Zo is de lettercombinatie bl aan het begin van een woord heel normaal, maar komt lb weinig voor. Alleen in het Russisch, maar ook daar is die combinatie zeldzaam. Taalkundigen denken dan dat bl boven lb gaat in de menselijke hersens. Uit het onderzoek blijkt dat ook mensen die geen bl-woorden in hun taal kennen, bl boven lb verkiezen, maar waar komt die voorkeur vandaan?
De onderzoekers zijn bij baby’s gaan kijken hoe ze woorden ‘waardeerden’. Met behulp van een infraroodtechniek konden ze in de hersentjes (om preciezer te zijn in de hersenschors vlak onder de, dunne, schedel) van die kleintjes kijken. Het ging ze daarbij om de zuurstofvoorziening, een maat voor de activiteit. Ze keken bij Italiaanse zuigelingen hoe die reageerden op blif of lbif (enz.). Dan lijkt het er op, vonden de onderzoekers, dat we worden geboren met een basale ‘kennis’ van geluidspatronen in talen.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.