Alpen in 2100 bijna zonder ‘eeuwige’ sneeuw

Rhône-gletsjer

De Rhône-gletsjer is de laatste jaren aanzienlijk gekrompen

Tegen het eind van deze eeuw zullen de Alpen vrijwel sneeuwvrij zijn. Over dertig jaar zal waarschijnlijk tweederde van alle gletsjers in dit gebergte verdwenen zijn, zo becijferden onderzoekers.
De eeuwige sneeuw en gletsjers verdwijnen, relatief gezien, razendsnel uit de Alpen. In 2050 zal minstens de helft van de gletsjers in de Alpen verdwenen zijn en dat is dan nog afhankelijk van of we de broeikasgasuitstoot kunnen terugdringen of niet. Het smelten van gletsjers ijlt de aardopwarming na, maar als die eenmaal begonnen is valt die moeilijk te stoppen.
“De ontwikkeling van de gletsjers is sterk afhankelijk van hoe het klimaat zich ontwikkelt”, zegt onderzoeksleider Harry Zekollari van het ETH in Zürich. “Bij een zwakkere opwarming kan een aanzienlijk groter deel behouden blijven.”
De onderzoekers gaven een gedetailleerde voorspelling voor de rond 4000 gletsjers in het Alpengebied. Ze konden constateren dat de ontwikkeling de aannames volgt. Nieuw is dat de onderzoekers rekenmodellen hebben gebruikt die niet alleen het smeltproces bekijken maar ook de beweging van het ijs. Als uitgangswaarden gebruikten ze cijfers uit 2017. Destijds hadden de gletsjers een gezamenlijke omvang van 100 km3.
Om de achteruitgang van de gletsjers te kunnen berekenen gebruikten de onderzoekers twee scenario’s van het VN-klimaatforum. In het eerste (RCP 2.6) stijgt de uitstoot van broeikasgassen maar een paar jaar en daalt dan duidelijk. De opwarming zal in dat scenario onder de twee graden blijven aan het eind van deze eeuw. In dat scenario verdwijnt tweederde van het gletsjervolume.
In het tweede scenario (RCP 8.5) blijft de uitstoot groeien en warmt de aarde duidelijk meer op. In dat geval zullen de Alpen in 2100 vrijwel ijsvrij zijn met hier en daar nog een plukje ijs. Dat het zover komt is niet uit te sluiten, want de uitstoot ligt nu boven de waarden van dit scenario.

Gevolgen omgeving

Het verdwijnen van de gletsjers zal grote gevolgen voor de omgeving hebben, denken de onderzoekers. Smeltwater wordt gebruikt voor landbouw en energiewinning, naast dat gletsjers belangrijk zijn voor het ecosysteem. Over sneeuwtoerisme hebben we het maar niet. Wat gebeurt er met de rivieren die ontspringen in de Alpen, zoals onze Rijn, de Donau en de Rhône?
Ook elders in de wereld verliezen gletsjers ijs. Volgens recent onderzoek gaat het om 335 miljard ton per jaar. Daardoor stijgt de zeespiegel jaarlijks met een millimeter.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.