Als we ouder worden gaat ons korte geheugen achteruit. Nou schijnt het dat door het bestoken van bepaalde hersendelen met gecoördineerde stroomstootjes het korte geheugen van ouderen verbetert, ten minste een uur.
Dat korte geheugen is van belang om informatie kortere tijd te bewaren. Het helpt bij het doen van onze dagelijkse bezigheden, stelt onderzoeker Robert Reinhart van de universiteit van Boston. Het idee is dat als we dit geheugen gebruiken miljoenen neuronen in verschillende hersendelen met elkaar communiceren via gebundelde interacties. “Cellen vuren samen, verbinden samen.”
Dat korte geheugen zou achteruit gaan doordat de coördinatie tussen de vele hersencellen minder wordt met de jaren. Reinhart en de zijnen wilden proberen of het herstel van die coördinatie dat korte geheugen weer verbeterde.
Dat deden ze door gesynchroniseerde zwakke stroompjes los te laten op de prefrontale en temporale cortex (hersenschors), verantwoordelijk voor kennis, bij 42 gezonde proefpersonen (zestigers en zeventigers) die ook geestelijk in orde leken/waren. Voor de pulsbehandeling moesten de proefpersonen met een tussenpoos naar twee foto’s kijken en vertellen of het dezelfde foto’s waren.
Vervolgens moesten ze datzelfde toen terwijl hun hersenschors elektrisch werd gestimuleerd. Na 25 minuten stimulering waren de proefpersonen gemiddeld beter in staat een goede inschatting te maken. Het resultaat was vergelijkbaar met dat van 42 twintigjarigen. Het bleek dat de pulsjes bij de bedaagde proefpersonen de hersenactiviteit bij het vormen van het korte geheugen voor korte tijd (?) weer hadden gebundeld.
Dat was niet zo bij een groep ouderen waarbij die pulsjes niet waren gesynchroniseerd. Het bleek ook dat het desynchroniseren van de hersenactiviteit met stroompulsjes bij de jonge proefpersonen hun korte geheugen minder adequaat maakte.
Een uur
Het effect van de pulsbehandeling bij de ouderen duurde ten minste een uur. Verder werd niet gemeten. Volgens de onderzoekers daalde het effect niet. Zoals vaak: meer onderzoek is nodig. Ja, en dan? Moeten de oudjes in het vervolg onder de ‘droogkap’?
Bron: Science