Kindergeheugen zou gewist zijn door groei nieuwe cellen

Driejarig meisje

Mensen hebben meestal geen herinneringen aan de eerste drie jaar van hun leven

Mensen zouden geen herinneringen hebben voor hun derde. Dat betekent natuurlijk niet dat de 3minners geen geheugen hebben. Volgens Katherine Akers van het kinderziekenhuis in Toronto (Can) zou dat geheugenverlies het gevolg zijn van de aanmaak van nieuwe hersencellen. Tenminste, dat is bij muizen ‘waargenomen’.

Mensen hebben geen herinneringen van hun eerste levensjaren. Dat is een bekend fenomeen, maar hoe dat komt was niet bekend.  De vorming van nieuwe hersencellen helpt om informatie op te slaan, maar kennelijk is het ook mogelijk dat daardoor informatie wordt gewist. Tot in de jaren 90 werd aangenomen dat er na de geboorte geen nieuwe hersencellen meer worden aangemaakt, maar dat bleek niet waar te zijn. Vooral in de hippocampus, de plaats van ons geheugen, worden wel degelijk nieuwe hersencellen aangemaakt. De piek in de aanmaak van cellen ligt in de eerste twee levensjaren, daarna daalt de productie drastisch.
Bij muizen gebeurt iets soortgelijks. Ook muizen hebben last van het verlies van de eerste herinneringen. In de vroegste jeugd aangeleerde zaken bleken ze later ‘vergeten’ te zijn. Ook lijkt het er op dat het stimuleren van de aanmaak van nieuwe hersencellen goed is voor het leervermogen van muizen, zo lang dat maar gebeurt voor er geleerd moet worden. Het onderzoek van de Canadese groep suggereert nu dat het aanmaken van nieuwe hersencellen leidt tot geheugenverlies.
Akers en haar medewerkers leerden muizen van verschillende leeftijden om een bepaalde omgeving te associëren met een onaangename ervaring (een lichte schok). Vervolgens mocht een deel van de muizen rennen in een muizenmolen, omdat zou zijn aangetoond dat daardoor de aanmaak van hersencellen wordt bevorderd.  Als de muizen weer werden teruggezet in de ‘onaangename’ omgeving, bleken de ‘geoefende’ muizen minder onder de indruk dan muizen die niet hadden gerend. Kennelijk, zo was de conclusie, leidt de aanmaak van nieuwe hersencellen tot vergeetachtigheid. Vervolgens kreeg een deel van de muizen een middel dat de aanmaak van hersencellen remt. Deze groep herinnerde zich vaker de elektrische schok dan de controlegroep.

Er is een theorie dat als jonge hersencellen netwerken vormen, die de bestaande verbindingen in de hippocampus (of eigenlijk -campi) in de war zouden sturen, hetgeen leidt tot vergeten. Akers: “Dat zou inwerken op al vastgelegde herinneringen. Daar hebben we nou vrij solide bewijs voor.” Dus, is haar conclusie, leidt een hoge productie van nieuwe cellen in de eerste levensjaren (van mensen, niet van muizen) tot geheugenverlies. Overigens zijn er ook andere verklaringen voor het jeugdige geheugenverlies zoals veranderingen in de verbindingen tussen de diverse hersendelen.

Bron: Science

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.