Volgens Adam Mastroianni van de Columbiauiversiteit in New York en David Gilbert zijn mensen nog net zo aardig, betrouwbaar en behulpzaam als zeventig jaar geleden. Hij baseert zich bij dat oordeel op talrijke onderzoeken in de afgelopen decennia. Van moreel verval is geen enkele sprake, stellen zij. Hun artikel in Nature heeft dan ook als kop: De illusie van het morele verval. Dat onderzoek resulteerde in een doctorstitel voor Mastroianni. Toch blijken mensen nog steeds te denken dat van illusie geen sprake is.
Het idee dat mensen vroeger aardiger, socialer en eerlijker waren is niet gebonden aan geslacht, ras, leeftijd of opleiding. In veel onderzoeken tussen 1949 en 1919 vonden de meeste ondervraagden (84%) dat de mentaliteit achteruit was gegaan in vergelijking met hun vroege jeugd. Dergelijke antwoorden kreeg het tweetal ook uit eigen onderzoek.
De onderzoekers keken vooral naar onderzoek waarbij de proefpersonen werd gevraagd hun eigen mentaliteit te vergelijken met die van hun tijdgenoten. Daarbij ze zich met name op onderzoeken die herhaald werden na ten minste tien jaar om te zien of er veranderingen in de opvattingen waren met vragen als ‘Hoe schat je de algemene staat van de morele waarden nu in?’.
Als de sociale mentaliteit achteruit zou zijn gegaan dan hadden de ondervraagden zich negatiever moeten uitlaten over hun tijdgenoten dan in de eerdere vragenronde(s), maar dat bleek niet het geval. Voor Mastroianni betekent dat die die ‘waargenomen’ achteruitgang niet klopt of althans dat het erg moeilijk is daar bewijs voor te vinden.
Over het waarom van dit rotsvaste geloof in de morele achteruitgang kan het tweetal alleen maar speculeren.
Bron: Nature