Gisteren was het ‘uitputtingsdag’ voor de aarde. Van nu tot het eind van het jaar leven we op krediet. Elk jaar berekenen het Global Footprint Network en het Wereldnatuurfonds de dag waarop de mensheid de aardse aanwas heeft opgebruikt. Dit jaar is dat 8 augustus. Vanaf gister teren we de rest van het jaar in en ‘lenen’ we van toekomstige generaties. Ons jaarverbruik is wereldwijd 1,64 maal de biologische productie van de aarde in een jaar.
Het gaat om berekeningen (pdf-bestand), waarbij aan de ene kant staat wat de aarde produceert en aan de andere kant wat de mensheid opgebruikt (verspilt). Daar kun je altijd vraagtekens bij zetten, maar wat telt is dat je zo de jaren met elkaar kunt vergelijken. Dat kan gedaan worden op de schaal van een stad een land een streek en de hele wereld. We praten dan over alles wat de aarde aan levends voortbrengt zoals bomen, vissen, vegetatie en ga zo maar door. Daartegenover staat het verbruik van de mens, de ecologische voetafdruk. Wat hebben het dan niet over het verbruik van uitputbare bronnen zoals olie en grondstoffen. Die raken sowieso op.
Al sedert 1970 gaan we over de schreef. Daarna is de uitputtingsdag steeds eerder gevallen. Het vorig jaar was de boel ‘pas’ op 13 augustus op, in 2012 op 22 augustus, in 1990 op 10 oktober en in 1970 op 23 december. We leven in reservetijd, maar wie maalt daar om?
Bron: Futura-Sciences.