Inwendige pulsgenerator stimuleert herstel zenuwen

Perifere zenuwstelsel

Het perifere zenuwstelsel (geel)

Cellen in ons zenuwstelsel maken bij hun communicatie gebruik van elektrische pulsen. Bij beschadiging van dat zenuwstelsel gaat het mis. Zenuwcellen buiten hersens en ruggenmerg kunnen zich herstellen en daarbij helpen stroomprikkels. Onderzoekers hebben nu een implantaat bedacht om die genezende pulsjes in het lichaam te genereren. Het aardige van het implantaat is dat het gemaakt is van afbreekbare materialen: na geleverde dienst dankt het zichzelf af.

Door ongelukken of overbelasting kunnen zenuwen beschadigd worden. Als de schade ernstig is dan kan dat zelfs leiden tot verlamming omdat de aansturing van de spieren uit de hersens wegvalt. Anders dan in de hersens en het ruggenmerg bezitten zenuwcellen in het perifere zenuwstelsel enig talent voor herstel. Dat herstel wordt meestal, moeizaam, geholpen door medicijnen en/of fysiotherapie en soms door een operatie. Het is intussen normaal geworden om tijdens operaties het herstel van de zenuwen met stroomstootjes te stimuleren. Dat zou de aanmaak van groeibevorderende eiwitten stimuleren. “We weten dat elektrostimulering helpt”, zegt onderzoeker Wilson Ray van de Washington-universiteit in St. Louis (VS), “maar zodra die operatie beëindigd is houdt dat op.” Dus bedachten de onderzoekers een methode om die pulsbehandeling ook na een operatie voort te kunnen zetten.

Ze ontwikkelden een pulsgenerator die in het lichaam wordt geïmplanteerd. Daarbij wordt de pulsgevende elektrode om het beschadigde zenuwweefsel gewikkeld. Het apparaatje is nauwelijks groter dan een cent, zo dun als papier en, zoals al verklapt, het breekt zichzelf op den duur af. Dat scheelt een operatie.

Ratten

De onderzoekers probeerden hun pulsgenerator uit bij ratten met een (neem ik aan) met opzet beschadigde ischiaszenuw. Die stuurt signalen van de benen naar de hersens en ontvangt die van ons brein. De op afstand regelbare pulsgenerator functioneerde elke dag een uur, bij sommige ratten een keer, bij andere drie en weer andere zes keer. De ‘houdbaarheid’ van het apparaatje hielden de bezoekers in de hand door kleine veranderingen in opbouw en dikte.
Het resultaat was dat de behandelde ratten er op waren vooruit gegaan ten opzichte van onbehandelde. De (perifere) zenuwen groeiden sneller aan en functioneerden ook weer sneller naar behoren. Ook spierkracht en -massa namen sneller toe. Hoe langer de behandeling, hoe sneller en beter het herstel.
Volgens de onderzoekers is de pulsgenerator het een bioelektronische ‘medicijn’ dat doseerbaar is en dat verdwijnt zonder een spoor achter te laten. Voorlopig zullen er voor toepassing bij mensen eerst nog klinische proeven moeten plaatsvinden maar Ray verkneukeld zich al`: “We zijn blij dat we hier mee oplossing bieden voor een probleem, dat er tot nu toe nog niet was.”

Bron: bdw

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.