De bloed/hersen-barrière is bedoeld om ons brein (en van andere organismen) te beschermen tegen kwalijke ‘invloeden’. Dat maakt het lastig om medicijnen in de hersens te krijgen. Onderzoekers van het Canadese nationale instituut voor wetenschappelijk onderzoek (INRS) denken een methode gevonden te hebben om dat toch voor elkaar te krijgen.
Jean-Michel Rabanel en collega’s denken een oplossing gevonden te hebben voor het barrièreprobleem. Ze fabriekten nanodeeltjes met bepaalde eigenschappen, die bij zebravisjes in de hersens terechtkwamen. De bloed/hersen-barrière van zebravisjes schijnt op dezelfde manier ter werken als die van mensen. Dus? De onderzoekers hebben er vertrouwen in dat hun oplossing (?) ook werkt bij mensen.
“De bloed/hersen-barrière filtert alle schadelijk stoffen (uit het bloed; as) om te voorkomen dat die in de hersens terechtkomen, maar die blokkeert ook medicijnen”, zegt Charles Ramassamy, de baas van Rabanel. Daarom zijn er hoge doses nodig om iets daarvan in de hersens te krijgen, maar die aanpak heeft bijwerkingen. Dat leidt nogal eens tot het beëindigen van de behandeling.
Zebravisjes
Om aan te tonen dat hun aanpak ook echt werkt, probeerden de onderzoekers die eerst uit op celkweken en later op zebravisjes. Dat heeft niet alleen het voordeel van een vergelijkbare barrière, maar ook van een doorzichtige huid waardoor het resultaat makkelijk is waar te nemen en inderdaad bleken de nanodeeltjes in de hersentjes van de visjes te verschijnen.
De deeltjes waren gemaakt van polymelkzuur (PLA) bedekt met een laagje polyetheenglycol (PEG). Dat maakt die deeltjes onzichtbaar voor het afweersysteem, waardoor ze langer in de bloedbaan kunnen blijven, waardoor, speculeer ik (= as) maar even, een grotere kans hebben om uiteindelijk in de hersens te eindigen.
Het zou natuurlijk aardig zijn geweest als de onderzoekers ook meteen hadden gekeken wat er gebeurde als je die nanodeeltjes ook een werkzame stof mee zou hebben gegeven, maar zover ging het onderzoek vooralsnog niet. Daar gaan de onderzoekers nu aan beginnen, evenals met het uitproberen van de ‘passeertruc’ op andere proefdieren. Wordt hoogstwaarschijnlijk vervolgd.
Bron: EurekAlert