Er zaten nog nooit zoveel journalisten in de bak

Journalisten in de bak

De Japanse journalist Yuki Kitazumi werd in februari in Yangon (Rangoon, Birma) gearresteerd op beschuldiging van het verspreiden van nepnieuws. Hij werd in mei vrijgelaten (afb: cpj.org)

Voor het zesde achtereenvolgende jaar heeft het aantal journalisten in de gevangenis een recordhoogte bereikt, zo stelt de internationale organisatie ter bescherming van journalisten (CPJ). China telt de meeste gevangengenomen journalisten, maar Mexico is voor journalisten veel gevaarlijker.
Er zouden volgens het CJP wereldwijd 293 verslaggevers vanwege hun werk achter te tralies zitten, een kwart daarvan in China en Myanmar (voorheen Birma), de tweede op de treurige CPJ-lijst. Het vorige jaar waren dat er 280. “Dat is het zesde recordjaar achtereen”, zegt CPJ-prominent Joel Simon. Volgens hem is het gevangen zetten van mediavertegenwoordigers een kenmerk van autoritaire regimes. “Het is schokkend veel landen jaar in jaar uit op die lijst aan te treffen, maar het is ronduit verschrikkelijk te zien dat Myanmar en Ethiopië de deur voor de persvrijheid zo hard hebben dichtgegooid.”

Volgens de CJP zijn in 2021 24 mediavertegenwoordigers gedood. Mexico is nog steeds verreweg het gevaarlijkste land op het westelijk halfrond voor journalisten. Daar werden dit jaar drie journalisten gedood. Zes gevallen worden nog onderzocht. Volgens de organisatie weerspiegelen de cijfers de toenemende intolerantie over de hele wereld tegenover onafhankelijke berichtgeving.
Volgens onderzoek van Verslaggevers zonder grenzen begin dit jaar speelt ook de coronapandemie een rol in de dalende persvrijheid in de wereld. In China maar ook in Venezuela en Kosovo zouden verslaggevers vastgenomen zijn voor hun berichtgeving over de coronacrisis.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.