Wetenschap is sterk afhankelijk van dialoog, van communicatie. Wetenschappelijke tijdschriften vervullen daar een belangrijke rol in, maar het probleem is dat de uitgevers van die bladen vaak gewoon winst willen maken. Die rekenen forse tarieven voor hun diensten. ‘Open’ bladen als PLOS zouden een oplossing kunnen zijn, maar ook daar is geld een belangrijke factor. Dat kunnen we zelf toch ook wel, dachten enkele onderzoekers van de universiteit van Barcelona , en begonnen een eigen blad: Chem2 (Chemistry Squared). Het blad wordt uitgegeven door, Science2 (de ‘2’ staat voor kwadraat).
Het is voor een wetenschapper ondoenlijk haarzijn werk te doen zonder de resultaten van zijn vakzusters te kennen. Dat kost een hoop geld en hoe hoger aangeschreven een blad, hoe duurder. Dus besloten de Barcelonezen maar voor zichzelf te beginnen met als doel hoge kwaliteit en vrije toegang (open). Daar hoeft geen geld aan verdiend te worden. We praten dan over namen als Patrick Gámez, Guillem Aromí, Jordi Ribas en Leoní Barrios. Hun universiteit staat achter ze. Uiteraard, want wetenschappelijke bladen vormen een niet onbelangrijke kostenpost voor de universiteiten.
“We denken dat de wetenschappelijke publicatie geheel door de wetenschappelijke gemeenschap kan worden gedaan”, zegt Gámez, ‘baas’ van Science2 en hoofdredacteur van Chem2. Het idee is dat deze opzet meer kwaliteit oplevert voor minder geld.
‘Kritische massa’
Het kost wel geld om je artikel geplaatst te krijgen, maar dat is louter bedoeld om de publicatiekosten en kosten voor nevenactiviteiten te delgen. Zo wil de nieuwe uitgevrij ook bijdragen aan de scholing van jonge onderzoekers. Of het project slaagt is afhankelijk van het bereiken van een ‘kritische massa’ van vooraanstaande onderzoekers, stellen de initiatiefnemers. Ik duim voor ze….
Bron: Alpha Galileo