België houdt rekening met terugtrekking

Belgische kustBelgië houdt rekening met een terugtrekking uit de kustgebieden, als door de aardopwarming het zeepeil aanzienlijk zal stijgen. Tenminste, dat staat als mogelijkheid genoemd in het rapport, ‘Metropolitaan Kustlandschap 2100’ (pdf-bestand) van de Vlaamse Bouwmeester. Uiteraard zijn de Belgische kustgemeentes niet erg blij met zo’n doemsecenario, zo tekent het Belgische dagblad De Standaard op.
Momenteel zijn heel wat kustgemeenten bezig met infrastructuurwerken om de kustlijn te beschermen tegen een duizendjarige storm. Ze doen dat door het verbreden van de kust en door zandaanvullingen, het bouwen van keerdammen en golfbrekers en dergelijke. “Elke kustgemeente neemt volop maatregelen voor bescherming van de kust tegen de duizendjarige storm, zoals het ook wetenschappelijk is voorgesteld. Laat ons eerst die maatregelen nemen en realistisch blijven, voor we extreme scenario’s gaan overwegen”, zegt Patrick De Klerck, voorzitter van het kustburgemeestersoverleg, in een reactie op de plannen om de Westkust en een deel van het achterland terug te geven aan de Noordzee. Dat was overigens het extreemste scenario dat voorgesteld werd in de studie.
“We zitten in de eindfase van de gesprekken met alle kustpartners over beschermingsmaatregelen en ook het kostenplaatje is zo goed als rond”, zegt De Klerck. “De maatregelen die we (zullen) nemen zijn ook onderschreven door specialisten en wetenschapslui. Laat ons eerst die werken uitvoeren voor we extreme scenario’s overwegen.”
Overigens vindt hij het wel goed dat naar dit soort scenarios’ wordt gekeken, als mocht blijken dat de genomen maatregelen te weinig effect sorteren. An Vanheste, burgemeester van De Panne reageert minder koel. “Wie gaat nog willen investeren of een woning kopen aan de westkust als zo’n scenario op tafel ligt? Ik acht dit scenario onmogelijk en onbetaalbaar.” Op 13 mei komen de burgemeesters samen voor het kustburgemeestersoverleg met dit onderwerp op de agenda.

Bron: de Standaard

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.