Frankrijk: 100% duurzaam kan en is niet duurder dan kernenergie

Technici installeren een windmolen in Calais in december 2014.

Frankrijk haalt een groot deel van zijn stroom uit kernenergie. Op dat terrein zijn de Fransen waarschijnlijk wereldkampioen. Dan lijkt het toch, dacht ik, vloeken in de kern als een Franse overheids-organisatie, Ademe, een rapport naar buiten brengt dat in 2050 alle elektriciteit in Frankrijk van hernieuwbare bronnen afkomstig kan zijn, terwijl dat niet duurder zou hoeven zijn dan met kernenergie.

Volgens het rapport zou in het midden van deze eeuw het mogelijk zijn om met wind, zon, biomassa, aardwarmte, witte steenkool en technieken als getijdenenergie 1268 TWh aan elektriciteit te produceren. Dat zou drie keer de voorziene behoefte zijn (422 TWh). Dat zou een daling van 14% zijn ondanks dat de bevolking met 6 miljoen zou zijn toegenomen (nu heeft Frankrijk zo’n 66 miljoen inwoners). Het meeste moet van wind komen (63%). Zonne-energie zou voor 17% van de Franse stroombehoefte moeten zorgen, waterkrachtcentrales 13% en aardwarmte e.d. 7%. We hebben het hier dus alleen over elektriciteit en niet de totale energiebehoefte. Het rapport gaat er van uit dat een kwart van de energiebehoefte via elektrische energie moet worden voorzien.
Die volledig duurzame energieopwekking zou nauwelijk duurder zijn dan een scenario met 50% kernenergie en 40% duurzaam zoals de Franse overheid beoogt. Dat betekent wel dat de handen uit de mouwen zouden moeten gestoken. Wind en zon zouden op een vermogen van 196 GW uit moeten komen. Dat is 55% meer dan wat er nu in Frankrijk staat vanwege de van de omstandigheden afhankelijke energieproductie van zonne- en windenergie. Volgens Planetoscope was het opgestelde windvermogen in 2012 in Frankrijk 8,1 GW en zonne-energie is nog eens een factor zes kleiner. De consument zou niet meer voor zijn elektriciteit hoeven betalen als bij een mix van atoom en duurzaam.
Tussen 2019 en 2025 is de helft van de 58 kernreactoren aan het eind van zijn, geschatte, levensloop van 40 jaar. Ook als de kerncentrales nog extra tijd krijgen, zullen er reactoren moeten worden vervangen. Nieuwe typen reactoren, zoals de Europese hogedrukrector EPR, hebben de neiging steeds duurder te worden. Volgens Ademe is duurzame opwekking nu nog duurder, maar de prijzen dalen nog steeds, terwijl die bij kernenergie blijven stijgen.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.