Ik denk niet dat je er veel mee zou doen, maar je kunt mij niet verwijten dat ik het je niet verteld heb: je werkgeheugen doet het beter nadat je een stuk blootsvoets hebt gerend. Dat is weer zo’n onderzoek waarvan je denkt: hoe verzint iemand dat? Overigens, hier heeft werkgeheugen betrekking op je hersens en niet op het ram-geheugen van je computer (zie je je rekentuig al blootsvoets rondtrippelen?).
Schuldig aan het onderzoek zijn Ross Alloway, psycholoog aan de universiteit van Noord-Florida, Tracy Alloway (dat zal toch niet zijn vrouw zijn?) en bewegingswetenschapper Peter Magyari. Onder werkgeheugen verstaan de onderzoekers het (korte, denk ik) geheugen en de informatieverwerking. Als we dat verbeteren dan zouden we daar wel eens baat bij kunnen hebben. “Dit moet groot nieuws zijn voor mensen die op een leuke manier hun werkgeheugen willen verbeteren”, zegt Tracy Alloway.
De 72 proefpersonen (tussen de 18 en 44) renden, al of niet blootsvoets, in een zelfgekozen tempo voor een kwartiertje. Voor en na het lopen werd het werkgeheugen gemeten (hoe?). De ongeschoeide lopers bleken een beter werkgeheugen te hebben dan de geschoeide (16%). Ook de hartslag en de loopsnelheid werden gemeten, maar die hadden geen invloed op het werkgeheugen.
De vraag hoe dat komt is lastig te beantwoorden. Mogelijk dat het er mee te maken heeft dat de ongeschoeide lopers beter moeten uitkijken waar ze hun voeten neerzetten dan de geschoeide, speculeert Tracy Alloway. Hoewel, als de deelnemers op een vlakke ondergrond liepen (al of niet geschoeid) dan bleken alleen de ongeschoeide daarvan iets op te steken. Nu weet ik nog niet waarom dit drietal op het idee komt om mensen met en zonder schoenen te laten hardlopen en daarvan het effect op het werkgeheugen te meten. Misschien zou eens uitgezocht kunnen worden of je werkgeheugen ook verbeterd als je je haren kamt (ik noem maar wat). Ik ben benieuwd.
Bron: Science Daily