Onderzoekers David Carrier en Michael H. Morgan van de nieuwe universiteit van Utah denken dat de gezichten van onze (dat wil zeggen van de mens, of eigenlijk de man) voorouders zijn geoptimaliseerd om geweld te weerstaan. Geweld heeft ons gezicht gevormd.
De gezichten, vooral van de mensachtige australopithecus (directe voorloper van de mensachtige Homo …), zouden in de loop van de evolutie zo zijn gevormd dat die de minste schade ondervinden van klappen. Tot nu toe is de hypothese populair dat die vorm te maken heeft met het makkelijker verwerken van moeilijk te knagen voedsel als noten. “De australopithecus wordt gekenmerkt door een reeks eigenschappen die hem geschikt maakt voor het gevecht, inclusief de vorm van de hand waarmee een vuist gemaakt kan worden”, zegt Carrier. “Als inderdaad de vorm van de hand steeds geschikter wordt voor het gevecht, dan mag je verwachten dat het eerste doelwit, het gezicht, ook veranderingen heeft ondergaan om beter beschermd te zijn tegen klappen.”
De onderzoekers kwamen tot hun conclusie op basis van een aantal waarnemingen. Carrier: “Als moderne mensen vechten dan is het gezicht meestal het eerste doelwit. De delen van het gezicht die het ’t hardst te verduren hebben in een vuistgevecht zijn gedurende de ontwikkeling van de mensachtigen het sterkst geworden. Daar zitten ook de grootste verschillen tussen mannen en vrouwen, zowel in de australopethicus als bij de mens. Die structurele veranderingen in het gezicht treden ongeveer gelijk op met de ontwikkeling van de handen waarmee een vuist gemaakt kan worden. Dat doet vermoeden dat die veranderingen zijn opgetreden om het gezicht zo veel mogelijk te beschermen tegen ernstige beschadiging.”
Volgens Carrier maakt dit onderzoek aannemelijk hoe het gezicht zich in de loop der evolutie heeft ontwikkeld, maar ook werpt het licht op de plaats van geweld bij de voorlopers van de moderne mens.
Bron: Eurekalert