Bijna alle lemuren met uitsterven bedreigd

Berthe-muismaki

De Berthe-muismaki (afb: WikiMedia Commons)

Volgens de natuurbeschermingsorganisatie IUCN worden bijna alle lemuursoorten met uitsterven bedreigd. Op de rode lijst van de organisatie staan ruim 120 000 dier- en plantensoorten waarvan er meer dan 30 000 met uitsterven worden bedreigd. Naast de bedreigde lemuren staan onder veel meer ook de Europese hamster en de noordkaper, een walvisachtige), op de lijst met de ernstigst bedreigde diersoorten.De aapachtige zoogdieren waardoor het Afrikaanse eiland Madagaskar het beroemdst om is zijn de lemuren. Zo’n 103 van de 107 soorten worden bedreigd met uitsterving, waarbij het bij 33 soorten al bijna gebeurd is. De IUCN roept de mensheid indringend op nu eindelijk eens anders om te gaan met de natuur. De huidige lijst toont eens te meer dat de Homo sapiens bezig is de natuur en de biodiversiteit op een grove wijze te verstoren. Die houding zal drastisch moeten veranderen, stelt IUCN-directeur Grethel Aguilar.
Op Madagaskar is tussen 1950 en 2000 meer dan 40% van het bosareaal op het eiland verdwenen. Bij de met uitsterven bedreigde soorten behoort ook de berthe-muismaki (Microcebus berthae) met zijn nog geen 10 cm kleinste primaat ter wereld.

Van de Atlantische noordkaper waren er eind 2018 volgens de IUCN minder dan 250 over, een teruggang ten opzichte van 2011 met 15%. De aardopwarming schijnt de walsvisachtigen steeds meer naar het noorden van Canada te drijven waar ze gevaar lopen overvaren te worden of in visnetten te eindigen. Daarnaast lukt de voortplanting niet al te best, een probleem waar ook de Europese hamster mee kampt. Baarden hamstervrouwtjes de afgelopen honderd jaar gemiddeld nog twintig jongen per jaar. Nu is de reproductiviteit nog maar vijf tot zes jongen per jaar.
Ook het verlies van leefruimte is voor het beestje steeds verder afgenomen. Inmiddels is het diertje uit driekwart van de Elzas verdwenen net als in plaatsen waar de hamster in Oost-Europa voorkwam.

Oorzaken

Er zou niet echt een duidelijke oorzaak van deze achteruitgang zijn, maar het is overduidelijk dat de dreigende verdwijning van veel dier- en plantensoorten wordt veroorzaakt door de mens. Zo lijkt het er op dat de ver doorgevoerde monocultuur in de landbouw de oorzaak is van het verdwijnen van de Europese hamster uit de Elzas. In 2017 waarschuwde een milieuonderzoekscentrum in de Elzas dat door de eenzijdige akkergewassen (vooral maïs en graan) die streken voor de hamsters zo arm aan voedingsstoffen werden dat de hamsters hun eigen kroost opvraten.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.