Inbraken tegen gaan met het programma Precobs

Commissaris Karl Geyer

Commissaris Karl Geyer

Je kunt inbraken proberen te voorkomen door degelijk hang- en sluitwerk of eventueel alarm, maar dat is geen  garantie. De Beierse politie doet een proef met een programma, Precobs geheten, om het aantal inbraken te verkleinen. Bij eerdere proeven met Precobs in Zürich (Zwitserland) zou dat een daling van 14 tot zelfs 30% hebben opgeleverd. Gegevensbeschermers zijn niet echt geestdriftig.

De Beierse politie is sedert kort met het programma aan de slag, dat is ontwikkeld door het instituut voor prognosetechniek in Oberhausen. Van enkele duizenden inbraken in de laatste zeven jaren zijn de gegevens gebruikt. Daarbij is gebruik gemaakt van wat men weet van inbraken en inbrekers. Zo komen veel inbrekers binnen een paar dagen terug. Inbrekers houden van snel werken: vlug er in en snel weer weg. Meestal worden sieraden of geld gestolen. “De dader keert naar die plaatsen terug waar hij de weg kent, weet wat er te halen valt, de vluchtwegen kent en waar hij/zij succes heeft”, zegt commissaris Karl Geyer van de Beierse politie. Beroeps wegen kans op succes af tegen het risico als als het ergens succesvol was dan komen ze terug. Precobs moet op basis van die geplogenheden voorspellen waar inbraken het waarschijnlijkst zijn. Gelegenheidsdiefjes pak je hier niet mee. Als er zich binnen een volgens het programma ‘inbraakgevaarlijk’ gebied een nieuw geval voordoet, dan slaat het programma alarm: binnen zeven dagen zal daar een tweede inbraak volgen. Dat schijnt in 70% van de gevallen te kloppen. Geyer: “We verlaten ons niet blind op het systeem. Elk alarm wordt gewogen door ervaren rechercheurs. Pas als die akkoord gaan volgt er actie door meer agenten of burgerambtenaren die buurt in te sturen. Dat zou moeten afschrikken.”

De proef gaat zes maanden lopen. Of het programma daarna aangeschaft wordt is een politieke kwestie, maar Geyer kan zich niet voorstellen dat het wordt afgekeurd. Hij ziet geen problemen met de gegevensbescherming. “We gebruiken alleen geanonimiseerde gegevens.” De Beierse privacywaakhond Thomas Petri wil wel wat meer weten. “We zullen eerst de systeemdocumentatie moeten zien om een goede afweging te kunnen maken.” In de VS en het Verenigd Koninkrijk, beide weinig privacyminnende overheden, wordt aan soortgelijke programma’s gesnuffeld. Privacy-activist Matthias Monroy vindt dat mensen gecontroleerd zullen worden omdat een programma zegt dat te doen. Als er nieuwe opsporingsmiddelen komen dan zullen de mogelijkheden daarvan steeds meer worden opgerekt, zo leert de ervaring Monroy.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.