Wat hebben die rijke oudere jochies toch? Net is de Brit Richard Branson met zijn ruimtetuig
keihard op zijn bek gegaan of de Amerikaan Elon Musk, bekend van van E-auto Tesla, kondigt aan zich te gaan bezighouden met de ontwikkeling van kleine en goedkope communicatiesatellieten. Dat heeft hij met zijn vriend Greg Wyler (ex-Google) afgesproken. Goedkoop? We praten dan toch altijd nog over miljarden.
Miljardair Musk timmert stevig aan de weg met zijn elektrische auto Tesla, maar nu schijnt hij zich ook tot hét speeltje van de nieuwe rijken te willen bekeren: de ruimtevaart. De plannen hebben tot doel iedereen op de wereld internettoegang te verschaffen. Dat doet me denken aan het Iridium-project van Motorola uit de jaren ’80, ’90. Wyler, een van de oerossen van Google, is de oprichter van WorldVu Satellites. Dat bedrijfje, in september had het slechts 30 werknemers, heeft zich, heel verbazingwekkend, de wereldwijde toegankelijkheid van het wereldwijde web ten doel gesteld. Het tweetal wil met 700 satellieten beginnen (wordt het niet een beetje erg druk rond de aarde?), die elk minder dan 120 kg wegen, half zo zwaar als ‘normaal’. Ze zouden slechts een fractie van de nu functionerende satellieten kosten. Iridium, dat nog steeds schijnt te bestaan, telt 66 ‘deelnemers’, maar de bijbehorende apparatuur is knap prijzig.
Geschat wordt dat zo’n onderneming zeker een miljard dollar aan de ontwikkeling zal moeten spenderen en dan moeten die dingen nog gebouwd worden en de lucht in. Het duo denkt erover een eigen satellietenfabriek te bouwen. De eerste gesprekken met Florida en Colorado zijn inmiddels al gevoerd. Musk leeft niet van Tesla (die heeft alleen maar geld gekost). Hij bezit al het bedrijf SpaceX (Space Exploration Technologies), dat ook al niet zo lang geleden met een mislukte lancering in het nieuws kwam (schade minstens een paar honderd miljoen dollar). Dat bedrijf heeft een contract van ruim 2,6 miljard dollar (ruim 1, 8 miljard) met de NASA gesloten, voor de ontwikkeling van een ruimteveer.
De vraag is natuurlijk wat het tweetal drijft. De wereld die er voor wil en kan betalen heeft ruime toegang tot internet. Misschien is het gewoon idealisme en dat is natuurlijk heel mooi, maar idealisme en miljardairs zijn, ondanks Bill Gates en George Soros, moeilijk te rijmen.
Bron: der Spiegel