Altijd leuk om te horen dat een computer iets beter doet dan de mens. Op het rekenvlak is dat al lang zo, maar als er wat intelligentie aan te pas moest komen, dan wonnen de mensen het meestal, maar dat beeld dreigt te gaan schuiven. Uit Amerikaans onderzoek zou zijn gebleken dat computers betere patiëntenverslagen maken dan artsen van vlees en bloed.
“Ons onderzoek suggereert dat computers kunnen helpen artsen datgene te laten doen wat ze het beste kunnen: het bedrijven van de geneeskunst”, zegt onderzoeker Brennan Spiegel van, onder meer het Cedars-Sinai-centrum in Los Angeles. “Dit onderzoek levert het bewijs dat de computer een goed en degelijk patiëntenverslag kan maken.” De onderzoekers voerden hun speurwerk uit in een kliniek voor interne geneeskunde in Los Angeles bij verslagen van 75 patiënten met uiteenlopende symptomen zoals buikpijn, verstopping of braken. De patiënten werden onderzocht door artsen die een verslag daarvan maakten voor het eigen elektronische systeem. Later beantwoordden de patiënten vragen over hun toestand op het web. Die gegevens werden door een programma verwerkt tot een verslag. De verslagen van de artsen en de digitale verwerking van de gegevens werden beoordeeld door andere artsen, die niets van het onderzoek wisten, ook niet dat de helft van de verslagen door de computer was geschreven. De artsen werd alleen verteld dat ze de kwaliteit van de verslagen in de kliniek moesten beoordelen.
Volgens deze, onwetende, artsen waren de computerverslagen superieur. Ze waren beter gestructureerd, bevatten meer gegevens, waren begrijpelijk, beknopt en nuttig. De hulp van de computer zou voor artsen zinnig zijn, omdat ze zich daardoor meer bezig kunnen houden met hun patiënten, terwijl er minder informatie verloren gaat of onjuist in het verslag terecht komt. Volgens de onderzoekers hebben patiënten er geen problemen mee informatie te verstrekken aan een computer.
Bron: Science Daily