Het is ongetwijfeld bedacht met goede bedoelingen. Een Japans bedrijf wil zijn werknemers gaan volgen met een droon om te voorkomen dat ze te veel werken (en daar het slachtoffer van worden). Japanners zouden zichzelf dood werken. Het vorig jaar zouden er 191 doden gevallen zijn door overwerktheid. Toch klinkt het niet goed.
Japanners hebben het buffelen uitgevonden. Niet zelden maken ze in een maand 100 overuren. Die gedrevenheid heeft een prijs: overspannenheid, hart- en vaatziektes en, in het uiterste geval, zelfmoord. In 2013, werd onlangs bekend, overleed een 31-jarige tv-journalist die in een maand maar liefst 159 uur had overgewerkt.
In Japan hebben ze het dan over karosji. De Japanse overheid probeert die overambitie wat te temperen. Sommige bedrijven dringen er bij hun werknemers op aan om op tijd naar huis te gaan en nu grijpt zo’n bedrijf naar het wapen van een droon (of althans is dat van plan).
Het bedrijf BTP Taisei en de droonfabrikant Blue Innovation een vierpropellervliegtuigje ontwikkeld dat in de burelen rondvliegt en overwerkers op een gegeven moment maant om naar huis te gaan door een Japans muziekje te spelen (of eigenlijk is het van oorsprong Schots): Hotaru no Hikari (Auld lang syne). Dat wordt in Japan vaak gebruikt om winkelsluiting aan te kondigen.
T-Frend
Die fluitende droon heet T-Frend. Die navigeert zonder gps, maar volgt een voorgeprogrammeerde route. De bedenkers geloven dat de vierwieker met zijn afscheidsmuziekje de concentratie van de al te overijverige werknemers verstoort, waardoor ze geneigd zullen zijn dan toch maar naar huis te gaan (daar moet het haast wel verschrikkelijk zijn). T-Frend moet april volgend jaar met zijn ‘arbeid’ beginnen (en kost maar 400 euro per maand), maar hoe weet dat droontje of iemand te lang werkt?
Bron: Futura-Sciences