Wereldkaart maakt ongelijke toegankelijkheid aanschouwelijk

Toegankelijkheid tot diensten e.d.

Toegankelijkheid wereldwijd in kaart (afb: univ. van Twente)

Toegang tot voedsel, water, onderwijs, zorg en banen zijn sterk verbonden aan het welzijn van mensen en hun kansen om deel te nemen aan de samenleving. Nieuw onderzoek van, onder meer de universiteit van Twente heeft een  wereldkaart opgeleverd waarin de toegankelijkheid voor bewoners van stedelijke en plattelandsgebieden is vastgelegd.

In dit onderzoek wordt reistijd gebruikt als maat voor toegankelijkheid. Zo’n 50,9% van de inwoners van gebieden met een laag gemiddeld inkomen (vooral in Afrika onder de Sahar) wonen binnen een uur reistijd van een stad, in vergelijking tot 90,7% van inwoners van gebieden met een hoog gemiddeld inkomen. De tijd die we nodig hebben om toegang tot middelen, diensten en werk te krijgen is uit te drukken in geld. Veel mensen, vooral op het platteland hebben onvoldoende toegang tot deze middelen en hebben vele uren nodig om naar de stad te reizen om in hun dagelijkse behoeften te kunnen voorzien. Het terugdringen van ongelijkheid in toegang tot diensten, middelen en economische kansen die de stad met zich meebrengt is een belangrijke factor in het duurzaam ontwikkelen van leefbare gebieden voor iedereen, stellen de onderzoekers.
Ze gebruikten de mogelijkheden nieuwe Google Earth Engine in combinatie met actuele gegevens over transportnetwerken, landinrichting, mate van verstedelijking en internationale grenzen om te schatten hoeveel tijd iemand nodig heeft om over land en water van elk willekeurig punt op aarde naar de dichtstbijzijnde stad (gebied met meer dan 50 000 inwoners) te reizen.

Er was in 2008 al een dergelijke kaart gemaakt door Andy Nelson, maar aangezien er inmiddels betere en gedetailleerde informatie beschikbaar is, computers beter geworden zijn en nog zo wat zaken zou het huidige resultaat en verbetering moeten zijn. De kaart en het onderliggende model zijn beschikbaar in Google Earth Engine voor onderzoeksdoeleinden.

Voedselveiligheid

Het inschatten van de mate van toegankelijkheid van een locatie kan een bruikbare voorspellende waarde zijn voor onderzoek en beleid op het gebied van voedselveiligheid, handel en natuurbescherming. Zo heeft de mate van toegankelijkheid tot markten invloed op de keuzes voor zowel voedselproducenten als consumenten, is de toegankelijkheid van bossen, waterrijke gebieden en andere natuurlijke landschappen gerelateerd aan de mogelijkheid deze te beschermen en te conserveren. Gedetailleerde, ruimtelijke informatie over toegankelijkheid dragen bij aan het maken van investeringsbeslissingen gericht op meer gelijkheid in toegang, meer duurzame ontwikkeling van natuurlijke bronnen en verbeterde lange termijn weerbaarheid van zowel stedelijke als rurale gemeenschappen, aldus meldt de universiteit van Twente.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.