Het is voer voor de ontkenners van de door de mens veroorzaakte aardopwarming. De laatste 10 jaar wil het maar niet warmer worden, ondanks dat we stug blijven doorstoken. Overigens denk ik dat dit jaar een goede kans maakt een nieuwe recordwarmte te bereiken, maar dat is de mening van een totaal ondeskundige. Matthew England van de Australische universiteit van New South Wales denkt dat dat voor een deel komt door de passaatwinden boven de Stille Oceaan, waar de warmte wordt opgeslagen. England schat dat op zijn laatst het in 2020 is afgelopen met de pret.
De aardopwarming verloopt schoksgewijs, zo lijkt het. Tussen de jaren ’40 en ’70 in de vorige eeuw warmde de atmosfeer waarin we leven nauwelijks op. Van 1975 tot 1985 trad er een versnelling in. Dat komt doordat de aardtemperatuur door allerlei wisselvallige factoren wordt (mee)bepaald, zoals vulkaanuitbarstingen en zonnestraling. England en zijn medeonderzoekers vroegen zich af wat daar de oorzaak van zou kunnen zijn. De hoeveelheid vocht in de atmosfeer? Verminderde zonneactiviteit?Fijn stof of slaan oceanen de warmte op?
De Stille Oceaan was voor England een belangrijke ‘verdachte’. In de jaren 90 namen de daar heersende passaatwinden duidelijk in sterkte af. Dat verklaart overigens maar een deel (de helft, zeggen de onderzoekers) van de temperatuurontwikkeling. Over de rest kunnen ze alleen maar speculeren.
Metingen met satellieten en diepzeeboeien zouden hebben laten zien dat de aarde meer warmte opneemt dan afgeeft. De oceaan zou de warmtebuffer zijn. Simulaties zouden aannemelijk hebben gemaakt dat dat mechanisme een belangrijk aandeel heeft in de pas–op-de-plaats van de aardtemperaturen. Ook het wereldklimaatforum IPCC heeft daar op gewezen.
“Het ligt dat in de rede dat er een aanzienlijke opwarming is te verwachten als de passaatwinden het laten afweten. Uiteindelijk blijft de concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer stijgen”, zegt de Engelse klimaatdeskundige Richard Allan, die niet bij het onderzoek is betrokken. Als de passaatwinden eerder dan gedacht weer in kracht zullen afnemen, zal de aardopwarming eerder in een hogere versnelling gaan.
Bron: bdw