Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft het schone-energieplan van president Barrack Obama om kooldioxideuitstoot te verminderen, voorlopig, om hals gebracht. Verscheidene Amerkaanse deelstaten zijn naar de rechter gelopen, met als argument dat Obama’s klimaatplannen niet worden geschraagd door wetgeving. Zo lang die rechtszaken niet zijn uitgevochten, moet Obama die plannen in de koelkast zetten, aldus het hof. Het Witte Huis denkt sterk te staan in deze.
De rechters waren het niet eens. Slechts vijf van de negen rechters stemden voor een opschorting van de plannen. Voor de Amerikaanse president is het een zware nederlaag. Zijn schone-energieplan zou de uitstoot in 2030 met eenderde ten opzichte van 2005 hebben moeten verminderen. Voornamelijk door Republikeinen geregeerde deelstaten, meer dan twintig, en energiebedrijven zijn naar de rechter gestapt.
Obama was zich er van bewust is dat hij zijn klimaatplannen nooit door het huidige door Republikeinen overheerste parlement zou kunnen loodsen. Daarom had hij de Amerikaanse milieuautoriteit EPA de leidende rol toebedeeld in het terugdringen van de kooldioxideuitstoot. Het parlement keerde zich tegen de plannen, terwijl Obama in Parijs bezig was een klimaatakkoord te bereiken. Obama wordt door Republikeinse volksvertegenwoordigers machtsmisbruik verweten. Zij waren dan ook ingenomen met het besluit van het hooggerechtshof.
Het Witte Huis toonde zich in eerste instantie teleurgesteld. “We zijn het met dat besluit niet eens”, zei een woordvoerder. “We zijn er echter van overtuigd dat we de zaken voort kunnen zetten.” Het klimaatplan zou juridisch en technisch in orde zijn.
Amerika is na China de grootste uitstoter van CO2. Hoe de in Parijs afgesproken doelen nu zullen moeten worden gehaald is onduidelijk. In de VS is klimaatbeleid omstreden. Veel Amerikanen staan op het standpunt dat het menselijk aandeel in de aardopwarming nooit is bewezen. Die mening heerst vooral onder de Republikeinen. Voor het klimaat is het beter dat in november een democraat als president wordt gekozen (overigens niet alleen voor het klimaat).
Bron: der Spiegel