Serotonine heeft iets uit te staan met reuma

Serotonine is bij veel processen betrokken

Serotonine is bij veel processen betrokken (afb: spreekuurthuis.nl)

Het lijkt er op dat de signaalstof serotonine (5-hydroxytrpitamine, 5-HT) iets uit te staan heeft met reumatische artritis (RA), zo ontdekten onderzoekers rond Marie-Christine de Vernejoul. Muizen met een tekort aan deze neurotransmitter hadden meer last van reuma dan een controlegroep en sommige effecten van RA kunnen worden verminderd door serotonine en hun agonisten (stoffen die serotoninereceptoren activeren).
“Ons onderzoek laat zien dat 5-HT bij RA een directe regulerende uitwerking heeft op het afweersysteem. Dat opent nieuwe perspectieven voor behandelingen”, legt De Vernejoul van de Paris Diderot-universiteit uit.
De Franse onderzoekers gebruikten een wat genoemd wordt ‘muismodel’ van RA (collageengeïnduceerde artritis), dat er uitziet als RA bij mensen. Ook bij de reumatische muisjes wordt dan het bot en kraakbeen aangetast en worden cellen geactiveerd die bot afbreken (osteoclasten). Ze vergeleken de effecten van muizenreuma in muisjes met genoeg en met te weinig enzym tryptofaanhydroxylase-1. Dat is belangrijk voor de serotonineproductie.
Zowel het aantal als de activiteit van de botafbrekers (osteoclasten) was groter bij reumatische muisjes met een tekort aan dat enzym in vergelijking met reumatische muisjes met voldoende hydroxylase. Daarbij bleek in de tekortmuisjes meer botafbraak in de aangetaste gewrichten als ook op andere plaatsen. Ze vertoonden ook veranderingen in de poten in concentraties van bepaalde moleculen die een rol spelen in de afweer, de zogeheten cytokines (meer IL-17, TNF-α en minder IL-4)
Er trad een verandering in de verdeling van de soorten witte bloedlichaampjes (T-cellen) op, met name bij de regulerende T-cellen en de Th17-lomfocyten. Proeven in celkweken toonden aan dat het evenwicht tussen Th17- en Treg-cellen (regulerende T-cellen) weer in balans is te brengen door toediening van serotonine of hun agonisten.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.