Wat wil je: Kanker krijgen of dement worden? Stomme vraag. Geen van beide natuurlijk. Nu lijkt het er op dat mensen wier geestelijke vermogens aftakelen minder vaak kanker krijgen dan mensen waar dat niet het geval is. Dat zou zijn gebleken uit Spaans onderzoek.
“Onderzoek toont aan dat mensen met Alzheimer minder vaak kanker krijgen. Waarom, weten we niet”, zegt Julián Benito-León van het universiteitsziekenhuis in Madrid. “Een mogelijkheid is dat kanker ondergediagnostiseerd wordt in mensen met dementie omdat die zich moeilijk uiten of doordat de aandacht van de artsen volledig gericht is op de dementie. Deze studie heeft die theorie op losse schroeven gezet.”
Tijdens het onderzoek werden 2627 mensen van 65 jaar en ouder, die bij het begin van het onderzoek geen tekenen van dementie vertoonden, onderzocht op geheugenfunctie en denkvermogen. Vervolgens werd dat onderzoek drie jaar later herhaald. Daarna werden de proefpersonen, allen Spanjaarden, 13 jaar ‘gevolgd;, in die zin dat er werd genoteerd of ze al of niet overleden waren en zo ja wat dan de doodsoorzaak was. Op basis van de geheugen- en kennistests werden de proefpersonen in drie groepen verdeeld: mensen waarvan de geestelijke conditie achteruit ging, die waarbij die gelijk bleef en die waarbij die geestelijke functies verbeterden (dat kan kennelijk ook).
Tijdens die studie (inclusief de 13 vervolgjaren) overleden 1003 proefpersonen. Dat klinkt me als rijkelijk veel, maar ik weet niet hoeveel 80-jarigen en oudere bij de proefpersonen zaten (voor het artikel moet je, helaas, betalen; sorry). Eenderde daarvan behoorde tot de ‘aftakelaars’. 21% uit die groep stierf aan kanker. In de andere twee groepen was dat gemiddeld 29%. Ook als gecorrigeerd werd voor ‘onhebbelijkheden’ als roken, suikerziekte en hartafwijkingen, zou je als (aankomend) demente 30% minder kans hebben aan kanker te overlijden dan als je geestelijke vermogens nog dik in orde zijn. Ik zou dan willen weten waar ze wél aan overleden zijn (dan heb ik het nog niet eens over hoe je aan die 30% komt). Is, om maar wat te vragen, dementie zelf niet dodelijk of is dat een domme vraag?
Dat realiseert Benito-Léon zich kennelijk ook: “We zouden de relatie tussen een ziekte die abnormale celdood veroorzaakt en een ziekte die tot abnormale celgroei leidt beter moeten begrijpen”, zegt hij. ‘Gelukkig’ zijn er steeds vaker mensen met zowel kanker als dementie, dus de onderzoekers hebben proefmateriaal genoeg. Zoiets zegt hij vervolgens. Sommige onderzoekers, laten we het voorzichtig formuleren, zijn wat ongelukkig in hun uitspraken of zijn het de persberichtenmakers die hier over de schreef gaan?
Bron: Eurekalert