Jongeren in Duitsland minder begaan met milieu dan ouderen

TechnikRadarZich druk maken om milieu en klimaat is typisch iets voor jongeren. Ouderen houden zich vooral bezig met prozaïscher zaken zoals bestaanszekerheid en migratie. Dat blijkt niet helemaal te kloppen als de uitkomsten van de jaarlijkse TechnikRadar (sinds 2017) in Duitsland ook daarbuiten zouden gelden. Zo zijn jongeren minder bereid dan 64-plussers om te consuminderen voor een beter milieu.
TechnikRadar onderzoekt niet alleen hoe Duitsers tegenover het milieu staan, maar, zoals de naam al suggereert, hoe Duitsers over technische ontwikkelingen denken. Verschillende groepen in Duitsland kijken nogal verschillende tegen diverse technologische ontwikkelingen aan, stelt (mede)projectleider Ortwin Renn dan ook. “We zullen de communicatie over gevaren en kansen daarom moeten laten afhangen van de beoogde doelgroep. Alleen als die doelgroepen zich in gelijke mate aangesproken voelen dan kan er sprake zijn van medebeslissing. Dat is uiteindelijk het doel zodat techniek ten voordele van de maatschappij wordt ontwikkeld.”
Duitsers schijnen volgens deze Radar niet zo geporteerd te zijn van robots in de zorg (3,9 op een schaal van 0 tot 10). Iets toegevender zijn ze voor robots in de bouw (5,1). Medeprojectleidster Cordula Kropp wijt dat aan de vrees voor ontmenselijking van de zorg. In de bouw zouden robots het werk minder zwaar maken. “Die gedifferentieerde kijk en kritische openheid zijn ook het resultaat van het debat met techniek dat de laatste decennia versterkt heeft plaatsgevonden.”
30,1% van de ondervraagden vindt dat er geen grenzen gesteld mogen worden aan de technische ontwikkeling, 36% is het daar niet mee eens, terwijl de rest het niet weet.

Europa

Als je resultaten in de TechnikRadar vergelijkt met onderzoeken in het kader van de Eurobarometer dan lijkt het er op dat Duitsers meer geneigd naar begrenzing voor technische ontwikkeling dan hun EU-genoten. Op de vraag of er grenzen moesten komen wat de wetenschap mag onderzoeken vond 41% van de ondervraagden dat wetenschap niet aan grenzen gebonden mocht worden. In dat Eurobarometer onderzoek was dat aandeel in Duitsland 25%.

“Duitsers zijn, anders dan het cliché geen vijanden van de techniek. Ze zijn genuanceerder”, zegt zegt Thomas Paulsen van de Körberstichting, een van de organisaties achter de TechnikRadar. “Ze willen eerst technologische ontwikkelingen ervaren alvorens te oordelen. Ze staan open voor nieuwe ontwikkelingen en bekijken die kritisch. In Europees verband zijn de Duitsers zelfs optimistischer als het gaat om de gevolgen op de lange termijn van technische vooruitgang (dan andere EU-ers; as).”

Bron: idw-online.de

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.