Neurale ‘chip’ moet geheugenverlies repareren

De geheugenstimulatorHet Lawrence Livermore-lab gaat in opdracht van het Amerikaanse ministerie van defensie een implanteerbare neurale ‘chip’ ontwikkelen die neuronen moet stimuleren het geheugen weer te herstellen. Voor die ‘chip’ heeft het ministerie $ 2,5 miljoen over.

Het is een beetje een raar project, omdat de kennis over hoe hersens herinneringen opslaan bijzonder gering is. Het idee is dat herinneringen in bepaalde delen van de hersens, met name de hippocampus, worden opgeslagen in de vorm van verbindingen tussen neuronen. Bij bepaalde ziektes zoals traumatische hersenbeschadiging, Alzheimer en epilepsie raakt dat proces in het ongerede en dat veroorzaakt geheugenverlies. Traumatische hersenbeschadiging komt vooral veel voor bij militairen. In de VS alleen zou het sedert 2000 om 270 000 militairen gaan. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door de groep neurale technologie van het lab, in samenwerking met de universiteit van Californië in Los Angeles en het bedrijf Medtronic. Het moet een apparaatje opleveren dat direct registreert en die geregistreerde gegevens gebruikt om hersens aan te zetten om nieuw geheugen te vormen en weer toegang te krijgen tot het oude geheugen.
Het lijkt me een bijzonder ambitieus project. Onderdeel van de ontwikkeling zou ook een beter inzicht moeten zijn in hoe dat geheugen nu precies werkt, nou ja, ongeveer. Dat lijkt me al een hele klus. “Op het ogenblik is er geen adequate behandeling tegen geheugenverlies door hersenbeschadiging” zegt projectleider Satinderpall Pannu, directeur van het centrum voor biotechniek van de het Lawrence Livermore-lab dat de uiteindelijk ‘chip’ zal moeten bouwen. De onderzoekers denken in 2017 een prototype klaar te kunnen hebben.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.