Volgens onderzoek van de universiteit van Queensland (Aus) en twee natuurorganisaties (WCS en IUCN) worden meer dan 8600 soorten van de rode lijst van IUCN bedreigd in hun voortbestaan. Landbouw alleen zou al verantwoordelijk zijn voor de ernstige achteruitgang van 5407 siersoorten zoals het jachtluipaard en de Afrikaanse wilde hond. De illegale jacht heeft het aantal gorilla’s en neushoorns gedecimeerd. Volgens de onderzoekers moeten er snel maatregelen genomen worden om te voorkomen dat vele diersoorten in het wild zullen uitsterven.
Bijna driekwart (72%) van de bedreigde soorten is het slachtoffer van overexploitatie van dieren en planten in het wild. Die soorten kunnen die verliezen niet compenseren door voortplanting of aangroei. De landbouw is, zoals gemeld, een grote bosdoener. Dan hebben we het ook over aquacultuur zoals viskwekerijen en bosbouw. Volgens de onderzoekers is ‘slechts’ 19% van de bedreigde soorten in gevaar als gevolg van de klimaatverandering. Dat is momenteel de zevende plaats op de lijst van elf bedreigingen, maar dat kan gaandeweg veranderen. “Deze oude vijanden overexploitatie en landbouwactiviteiten vormen de kern van de biodiversiteitscrisis. Die dreigingen zullen moeten worden aangepakt”, zegt Sean Maxwell van de universiteit van Queensland.
De IUCN is een organisatie waarvan zowel landen als niet-gouvernementele organisaties lid zijn. Van 1 tot 10 september zullen op Hawaii vertegenwoordigers van overheden, bedrijfsleven en milieuorganisaties op het IUCN-congres afspraken proberen te maken om de dreigende katastrofe te keren. Volgens de onderzoekers zullen de maatregelen om aan overexploitatie en aan landbouw grenzen te stellen niet simpel zijn maar wel degelijk haalbaar.
Bron: eScience News