Vegetarische vrouwen zouden brozere botten hebben dan vleesetende

Vegetarisch

Plantaardig voedsel is ook beter voor ons klimaat dan dierlijk, ook voor onze ingewanden, maar minder goed voor de botsterkte

Vrouwen die vegetarisch zijn zouden op latere leeftijd een 30% grotere kans hebben op heupbreuken dan vrouwen die vaak vlees eten, zo blijkt uit een langlopend onderzoek onder 26 000 vrouwen. Hoe dat komt is onduidelijk. Dat zou te maken kunnen hebben met een tekort aan voedingsstoffen die zorgen voor goede bot- en spierontwikkeling, speculeren de onderzoekers rond James Webster van de universiteit van Leeds. “Geef het dieet niet op maar zorg er voor dat je voedingsstoffen binnenkrijgt die je anders via vlees en vis inneemt”, zegt Webster. Vegetarisch eten wordt over het algemeen als gezonder beschouwd dan diëten met dierproducten. Daarmee verminder je de kans om, bijvoorbeeld, suikerziekte, hartziektes of bepaalde kankers te krijgen.
De kans dat ze hun heup breken op hogere leeftijd is echter groter dan bij vleeseters. Dat zou kunnen zijn doordat ze minder sterke botten en spieren hebben door gemis aan bepaalde voedingsstoffen die vlees- en wiseters ‘automatisch’ binnenkrijgen. Daarnaast zijn vegetariërs door de bank ook minder dik dan vleeseters. Beide zaken maken vegetarische vrouwen ‘bevattelijker’ voor heupbreuken (meestal door een val) dan vleesetende.

Van de 26 000 vrouwen uit het bevolkingsonderzoek in de leeftijd van 35 tot 69 jaar kreeg zo’n 3% in de loop van het onderzoek (22 jaar) een heupfractuur. 28% daarvan was vegetarisch en 1% veganistisch (helemaal geen dierproducten). De onderzoekers vergeleek de cijfers van heupbreuken bij vegetariërs, pescatariërs (geen vlees wel vis), af-en-toevleeseters en vrouwen die ten minste vijf keer per week vlees aten.

Mannen en klimaat

Webster vertelt dat dit bij mannen nog niet goed is uitgezocht. Vegetariërs, zowel mannen als vrouwen, zouden in het algemeen een brozer bottenstelsel hebben dan vleeseters. Van minder vlees eten, of liefst helemaal niet, knapt het klimaat aanzienlijk op. De vleesproductie is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de broeikasgasuitstoot in de wereld maar ook voor het kappen van grote delen van het Amazonegebied voor de verbouwing van van veevoer.

Vegetariërs blijken over het algemeen minder dik te zijn dan vleeseters, maar krijgen ook minder eiwitten en vitamine D binnen. Dat zouden elk op zich al risicofactoren kunnen zijn. Vegetariërs zouden er voor moeten zorgen dat ze voldoende eiwitten, vitamine D en ook kalk tot zich nemen en ze moeten zorgen dat ze op gewicht blijven, raden de onderzoekers aan.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.