Ik had een klein berichtje willen schrijven over de top tien van plaatsen op de wereld met het slechtste weer, maar toen ik dat artikel opzocht, bleek dat vol te staan met voorhistorische maten en eenheden zoals graden Fahrenheit en mijlen. Amerikanen lijken wat het gebruik van eenheden betreft nog in de Middeleeuwen te leven. Ook de Amerikanen zijn akkoord gegaan met het gebruik van internationale eenheden, maar lijken daar grote moeite mee te hebben, zelfs wetenschappers (van de weeromstuit gaan wij ze ook gebruiken zoals de inches voor beeldschermen, waar vroeger cm’s en m’s werden gebruikt). Er gaat een verhaal dat een ongeluk van een ruimteveer te wijten is geweest aan het door elkaar halen van die Middeleeuwse eenheden en de internationaal erkende SI-eenheden.
Waar die hardnekkige weerstand uit de VS vandaan komt mag joost weten. De veel conservatievere Britten gaan voetje voor voetje steeds verder bij het vervangen van hun oude eenhedensysteem door het SI-stelsel.
O ja. De plek met het slechtste weer op aarde is het Russische Vostokstation op de Zuidpool, zo’n 800 mijl van de geografische zuidpool. Op 21 juli 1983 is daar een temperatuur gemeten van -128.6°F. De hoogste temperatuur ter plekke was gemeten op 11 januari 2002: 10°F. Dat schijn nog onder het vriespunt van water te liggen (=22°F). Ik bedoel maar. Amsterdam hoort niet bij de top 10 van Ed Darack. Zijn criterium is vooral extreem koud of extreem heet. Extreem nat doet niet mee.