Haar onderzoek richtte zich op vitamine B9 (foliumzuur). Foliumzuur schijnt te helpen tegen misgeboorten of geboorteafwijkingen en kraamvrouwen dienen daarvan voldoende in huis te hebben. Dat ook het dieet van de vaders van invloed is op de gezondheid van het kind zou nu voor het eerst gebleken zijn. De foliumzuurspiegel van de vader zou even belangrijk zijn voor de welgeboorte als die van de moeder. “Ondanks dat foliumzuur nu aan allerlei voedingsproducten wordt toegevoegd, kunnen vaders die veel uit de muur eten of veel vet of die te dik zijn mogelijk foliumzuur niet goed verwerken”, zegt Kimmins. Een tekort bij de vader heeft negatieve gevolgen voor het kind, die ernstig zouden kunnen zijn, zegt ze.
Ze komt tot die uitspraken op basis van proeven met muizen. Muizenvaders met een tekort aan foliumzuur kregen nageslacht dat meer geboorteafwijkingen had dan muizenvaders met een gezonde foliumzuurspiegel. “We waren erg verbaasd dat tot een stijging van 30% in het aantal geboorteafwijkingen”, zegt medeonderzoeker Romain Lambrot. “We zagen tamelijk ernstige afwijkingen aan het skelet, zowel aan de schedel als aan de wervelkolom.”
Wat de verklaring voor die invloed is, is nog duister. Het lijkt er op dat delen van het sperma(epi)genoom worden beïnvloed door ervaring en vooral door het dieet en dat die invloed via het erfgoed wordt doorgegeven aan het nageslacht. “Dit onderzoek geeft voeding aan het idee dat vaders goed moeten weten wat ze in hun mond steken”, zegt Kimmins.
Bron: Science Daily