De ijslaag op Groenland verdwijnt nu dertien maal sneller dan in de jaren 90. Als die ontwikkeling zich doorzet dan zal alleen door dooiwater van Groenland de zeespiegel deze eeuw met 20 cm stijgen, stellen onderzoekers.
Tot nu toe heeft het smeltende ijs op Groenland de zeespiegel als met ruim 1 cm laten stijgen. De analyse van de 96 onderzoekers van 50 verschillende organisaties is gebaseerd op 26 satellietmeetreeksen. Tussen 1992 en 2018 zijn is maar liefst 3,8 biljoen ton ijs verdwenen. De onderzoekers rond Andrew Shepherd van de universiteit van Leeds hebben onder meer de hoogte en stroomsnelheid van gletsjerstromen bepaald. Met behulp van rekenmodellen hebben ze vervolgens uitgerekend welke invloed die smelt heeft op de stabiliteit van de Groenlandse ijslaag. Daarmee zou de beste taxatie zijn verkregen van de toestand van het Groenlandse ijs tot nu toe.
Tussen 1992 en 1997 verdween er jaarlijks gemiddeld zo’n 18 miljard ton ijs door smelt. Tussen 2012 en 2017 was die smelt al gestegen tot 239 miljard ton per jaar. In het piekjaar 2011 was dat zelfs 335 miljard ton. Door veranderingen in de luchtdrukverhoudingen boven de Noordatlantica is de smelt enigszins afgezwakt, schrijven de onderzoekers.
52%
Iets meer dan de helft (52%) van het ijsverlies komt op het conto van het gesmolten oppervlak van gletsjers. De rest is een gevolg van de toegenomen stroomsnelheid van de gletsjers, waardoor er meer landijs in zee terecht is gekomen. De ijssmelt volgt een scenario dat het VN-klimaatforum IPCC heeft gekoppeld aan een snelle aardopwarming. Als die ontwikkeling geen halt kan worden toegeroepen dan zal de zeespiegel in 2100 gestegen zijn met 20 cm door het smelten van Groenlands ijs.
Shepherd stelt dat door de ijssmelt tegen het eind van deze eeuw jaarlijks miljoenen mensen te maken krijgen met overstromingen. Als je daarbij het ijsverlies op Antarctica optelt, dan zou het weleens om 400 miljoen mensen kunnen gaan. De Groenlandse ijsmassa is zo’n 12% van de ijsmassa op Antarctica. Als alle ijs van Groenland verdwijnt, dan zou de zeespiegel met 7,4 m stijgen.
De smelt op Groenland zou snel weer kunnen stijgen. De hoofdauteur van het volgende IPCC-klimaatrapport Guðfinna Aðalgeirsdóttir zag in haar thuisland IJsland al dat de gletsjers sneller verdwenen. “Ik verwacht dat op Groenland dat ook zal gebeuren.
Bron: der Spiegel