Onderzoekers van de universiteit in het Chinese Hefei hebben de eerste mensachtige robot in elkaar geschroefd. Als je niet heel goed kijkt dat ziet robot Jia Jia er uit als een aantrekkelijke dame. Jia Jia kan een gesprekje aanknopen, kan haar gezichtsuitdrukking veranderen maar erg (kunstmatig) intelligent schijnt ze niet te zijn.
Aan mensen heeft China geen gebrek, maar toch lijkt het er op dat na Japan ook China min of meer bijdehante robots wil gebruiken ten dienste van de mens. Dat moet je natuurlijk wel zeggen, want anders zouden mensen kunnen gaan denken dat die robots onze nieuwe vijanden zijn.
Vorig jaar werd deze waarschijnlijk eerste mensachtige robot al aangekondigd. Dinsdag werd Jia Jia door onderzoeker Xiao-Ping Chen in Sjanghai aan den volke getoond. Jia Jia en de haren zullen ondergeschikte klussen te doen krijgen in restaurants, verzorgingstehuizen en ziekenhuizen.
Volgens Chen zullen er over een jaar of vijf, tien volop van dergelijke robots in China zijn. Het is een charmante verschijning met lang haar en gekleed in traditionele Chinese kledij, maar er slim is ze niet. Ze staat regelmatig met haar mond vol (mooie) tanden. Ze kan je de weersvoorspelling geven, een simpel praatje aanknopen en weet of ze met een man of vrouw praat. Als je haar vraagt of ze een vriend heeft zegt Jia Jia dat ze vrijgezel wil blijven.
CES
Op de jongste elektronicabeurs CES in Las Vegas waren er verschillende voorbeelden van producten met kunstmatige intelligentie te bewonderen. Zo was er een systeem dat muziek leest en robots die leren hoe ze informatie uit de wolk kunnen halen.
Jia Jia is kennelijk nog niet zo ver, maar haar geestelijke vader voorziet een mooie toekomst voor haar en haar toekomstige familie. Vooralsnog denkt Cheng vooral aan werksters of hulpen in de huishouding.
Cheng ziet het nog niet gauw gebeuren dat superintelligente robots de mens zullen overvleugelen. “Als het zover komt, dan zal alles onder controle zijn. Ik denk niet dat dat van grote invloed zal zijn op de maatschappij. Kunstmatige intelligentie zal niet schadelijk zijn voor de mens.” Waar Cheng die mening op baseert vertelt het verhaal in Futura-Sciences niet. Waarom, bijvoorbeeld, zouden mensen nog naar school gaan als robots het denkwerk veel beter verrichten dan mensen? Om maar wat te vragen…
Bron: Futura-Sciences