Een draadloze verbinding tussen nanorobotjes in onze hersens en elektronica zal er binnen enkele decennia toe leiden dat onze hersens kunnen worden verbonden met internet, zo verwachten onderzoekers die nadenken over de toekomst van de hersenwetenschap. Een internet-van-gedachten is in de maak, al fantaseren de futuristische onderzoekers daarbij wel al te veel idylle…
Ik moet er zelf even niet aan denken, maar stel je eens voor dat er een technologie komt die je hersens direct toegang geven tot elektronisch opgeslagen kennis en kunstmatige intelligentie. Communicatie, onderwijs, werk, het zal daardoor allemaal drastisch veranderen, schrijven medewerkers van Frontiers in Neuroscience, een samenwerkingsverband van neurowetenschappers, en het Amerikaanse instituut voor moleculaire productie. Die denken dat de ontwikkelingen op het gebied van nanotechnologie, kunstmatige intelligentie en informatica zal leiden tot verbinding tussen hersens en de opvolger van een systeem wat we nu het web of internet noemen.
Die hersen/webverbinding werd voorgesteld door futurist/auteur/uitvinder Ray Kurzweil. Hij suggereerde dat nanorobotjes in de hersensschors, een idee van Robert Freitas (een van de auteurs), zouden kunnen worden verbonden met de ‘wolk’.
Onze hersenschors is het nieuwste, slimste en ‘bewuste’ deel van ons brein. Die nanorobotjes zouden een directe verbinding tussen onze hersens en dat web van (zeg) 2050 kunnen vormen. “Die robotjes zouden zich via de bloedbaan en via de hersen/bloedbarrière in onze hersens kunnen nestelen, misschien zelfs in hersencellen”, legt Freitas uit. “Die zenden en ontvangen dan draadloos versleutelde informatie naar en van een supercomputernetwerk op zoek naar informatie.” Die informatie zou dan in de hersens kunnen worden opgeslagen, denken de onderzoekers/futuristen. Daarmee vergroot je het leer- en de denkvermogen van de mens aanzienlijk, stelt mede-futurist Nuno Martins. Daarmee zou je ook een superbrein kunnen creëren van menselijke en kunstmatige intelligentie.
Martins: “Zoiets is al geprobeerd, waarmee ideeën via de ‘wolk’ worden uitgewisseld. Daarbij werden elektrische signalen geregistreerd via de schedels van de ‘zenders’ en magnetische stimulering door de hersens van de ‘ontvangers’ met de bedoeling gezamenlijke taken te verrichten. Met de voortgang in de neuronanorobotica voorzien we de vorming van superbreinen met daarin de denkkracht en ideeën van een willekeurig aantal mensen en machines. Deze gedeelde kennis zou een revolutie kunnen betekenen voor de democratie, het sociale gevoel kunnen verbeteren en uiteindelijk cultureel verschillende groepen kunnen verenigen in een waarlijk mondiale samenleving.” Zou Martins het zelf geloven? Het lijkt me iets te veel idylle bij een vrij ingrijpende ontwikkeling. Hebben de onderzoekers bedacht dat je dit soort systemen ook kunt gebruiken om mensen te beïnvloeden/hersenspoelen?
Elektromagnetische nanodeeltjes
Bestaande supercomputers zouden zo’n mens/machinebrein al wel aan kunnen. Het knelpunt zal waarschijnlijk de verbinding tussen de (menselijke) hersens en de supercomputers zijn. Martins: We zullen niet alleen bandbreedte moeten creëren voor een mondiale gegevensoverdracht, maar ook de gegevensuitwisseling tussen ‘wolk’ en hersencellen mogelijk moeten maken via nanodingetjes diep in onze hersens.” Een van de oplossingen van de auteurs is het gebruik van elektromagnetische nanodeeltjes, die de informatieoverdracht tussen hersencellen en de ‘wolk’ versterken.
“Die nanodeeltjes worden al gebruikt bij muizen”, zegt Martins, “om externe magneetvelden te koppelen aan neurale elektrische velden, dat wil zeggen om deze magnetische signalen te detecteren en te versterken om de elktrische activiteit van hersencellen te beïnvloeden. Dat kan ook omgekeerd werken.”
Waarschijnlijk de grootste hobbel is die nanodeeltjes en nanorobotjes veilig in de hersens te krijgen. Dat vergt nog veel onderzoek, erkent Martins. “Desalniettemin zal de hersen/wolkverbinding zich versneld ontwikkelen. Daarmee wordt een internet-van-gedachten voor het eind van de eeuw realiteit.” Ik zou er nog maar eens ietsje beter over nadenken. Zo’n systeem lijkt me de natte droom van elke dictator…
Bron: EurekAlert